William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

29 Kasım 2021

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Orta Çağ şiirinin 'trajedilerinde' öncülleri olan ve temaları genellikle güçlü yöneticilerin felaket, acı ve ölümleri olan 16. yüzyıl trajedilerinden doğmuştur. Şiirler, kısmen hiyerarşik bir toplumdaki önemlerinden dolayı kralların ve imparatorların kaderleri üzerine yazılmışlardır, aynı zamanda tamamen edebi bir bakış açısından, onların iyi ve kötü şansları arasındaki karşıtlık oldukça çarpıcıdır.

Tragedyalar

Üretken bir yazar olan Shakespeare, toplamda 10 tragedya yazmıştır. Bunları okuma veya izleme fırsatınız olmasa bile, çoğunu muhtemelen duymuşsunuzdur

  1. Antonius ve Kleopatra

Bu oyunda, Roma İmparatorluğu'nun üç hükümdarından biri olan Mark Antony, Mısır'da büyüleyici Kraliçe Kleopatra ile bir aşk ilişkisi yaşar ancak çok geçmeden, karısının öldüğünü ve bir rakibinin üçlü yönetimin gücünü gasp etmekle tehdit ettiğini öğrenir. Mark Antony da Keopatra’yı bırakıp Roma'ya dönmeye karar verir.

       2. Coriolanus

Bu drama, kahramanca eylemleri Roma İmparatorluğu'nun İtalyan şehri Corioles'i ele geçirmesine yardım eden Martius'u anlatıyor. Etkileyici çabaları için Coriolanus adını alır.

       3. Hamlet

Bu trajedi, babasının ölümünün yasını tutmakla kalmayıp, kısa bir süre sonra annesinin babasının erkek kardeşiyle evlendiğini öğrenince çok öfkelenen Prens Hamlet'in çarpıcı intikam öyküsünü anlatır .

         4. Julius Sezar

Julius Caesar, Büyük Pompey'in oğullarını savaşta alt ettikten sonra eve döner. Roma halkı, dönüşünde onu kutlar, ancak iktidarlar, popülaritesinin Roma üzerinde mutlak güce sahip olmasına neden olacağından korkarlar, bu yüzden ona karşı komplo kurarlar.

         5. Kral Lear

Yaşlanan Kral Lear, tahttan vazgeçmekle ve üç kızının eski Britanya'daki krallığını yönetmesiyle karşı karşıyadır.

         6. Macbeth

Bir İskoç generali, üç cadı ona bir gün İskoçya kralı olacağını söyleyince iktidara bir an önce geçmeye karar verir Bu, Macbeth'in Kral Duncan'ı öldürmesine ve iktidarı ele geçirmesine neden olur, ancak yaptığı yanlışlar için endişelerle dolu bir hayat sürer.

         7. Othello

Bu trajedide, kötü adam Iago, Moor Othello'ya karşı Roderigo ile planlar yapar. Roderigo, Othello'nun karısı Desdemona'yı arzularken, Iago, Desdemona'nın sadakatsiz olduğunu öne sürerek Othello'yu kıskançlıkla deli etmeye çalışır.

          8. Romeo ve Juliet

Montague'ler ve Capulet'ler arasındaki bitmeyen nefret hem Verona şehrine zarar verir hem de kan davası ailelerinin birer üyesi olan genç Romeo ve Juliet çifti için bir trajediye yol açar.

         9. Atinalı Timon

Zengin bir Atinalı olan Timon, tüm parasını arkadaşlarına ve zorluk çeken kişilere verir ancak bu yaptığı iyilikler onun ölümüne yol açar.

         10. Titus Andronicus

Shakespeare'in oyunlarının belki de en kanlısı olan bu dram, yakın zamanda ayrılan bir Roma İmparatorunun iki oğlunun, onun yerini alacak kişi için kavga etmesiyle ortaya çıkar. Halk, Titus Andronicus'un yeni hükümdarları olması gerektiğine karar verir, ancak onun başka planları vardır. Ne yazık ki, onu bir intikam hedefi haline getirir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer

29 Kasım 2021

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

25 Kasım 2021

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN...

Mozart Kimdir?

14 Kasım 2021

Mozart Kimdir?Mozart kimdir sorusu günümüzde klasik müzikle ilgilenen her bireyin aklına ta...