AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

25 Kasım 2021

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

Johann Wolfgang Von Goethe, 28 Ağustos 1749, Frankurt'ta doğmuş ve 22 Mart 1832 yılında Weimar'da ölen bir yazardır. Genelde kullanılan adı Goethe olmaktadır. Hayatı boyunca sadece edebiyatla uğraşmamış aynı zamanda siyaset ve doğa bilimine de ilgi duymuş, bu alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınladığı yazı biçimleri arasında; şiir, drama, hikaye, oyun yazarlığı, otobiyografi, roman, edebiyat teorileri vardır. Ayrıca doğa bilimleri üzerine de yazılar yazmıştır. Gençliğinde gittiği çizim dersleri döneminde Antik sanat anlayışına merak sarmıştır. Bir bakır ustasının yanında çalışırken, gravür ve oymacılığı öğrenmiştir. Goethe hayatı boyunca farklı kültürlerin etkisinde kalmıştır. Eserleri de bu kültür ve bakış açıları çevresinde şekillenmiştir. Gençlikten olgunluğa doğru ilk başta rokoko peşine gotik sanatı ve halk edebiyatı olmuştur. İlerleyen zamanlarda yeni lirik çağının başlamasına öncülük etmiştir. Bu şiirlerde Alman edebiyatının ilk manzume örneklerine rastlanır. Edebiyat eserlerinde kullandığı dil, oldukça özgür bir şekilde kaleme alınmıştır. Duyguların en derin halleri yansıtan , serbest vezin kullanılan belli kalıplardan uzak yazı ve şiirler yazmıştır. Doğa bilimine olan merakı ve tutkusu hiç geçmemiştir. Kendini geliştirmiş ve bu konularda da makaleler yayınlamıştır. Dönemin ve şimdiki zamanın en önemli Alman edebiyatçısı olarak seçilmiştir. 

 

 

EN BİLİNEN ESERLERİ

1)Faust (18 Ocak 1829):  Dünya klasikleri arasında yer alır. Şiirsel oyun olarak yazılmıştır. Goethe'nin eserlerinin toplamı olarak görülmektedir. Gençlik yıllarından itibaren yıllarca yazarak ortaya çıkarılmıştır. Gerçek olaylara dayanmaktadır. Ana karakter ise simyacı-doktor Johann Georg Faust olmaktadır.   

2)Wilhelm Meister'ın Seyahat Yılları (1821): Bu kitap bir serinin ikincisidir. İlk roman Wilhelm Meister'ın Çıraklığı'dır. Kitabın genelinde kısa öyküler ve romanlar vardır. Ayrıca aralara şiirler de yerleştirilmiştir. 

3)Genç Walther'in Acıları (1774): Temelinde aşk ve umutsuzluk vardır. Kitap iki haftada yazılmıştır. Bu kitap yazılan mektupların derlemesi olan bir roman olmaktadır. Kitabın duygusal yapısının etkisi oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle kitabın çıktığı dönem intiharlar artmıştır gençler arasında benzer kıyafetler giyilmeye başlanmıştır. Buna Warther Salgını adı verilmiştir.

4)Renk Öğretisi (1810): Bu kitap renklerin doğasını ve insanların renkleri nasıl gördüğü hakkında yazılmıştır. Renk, gölgeler, sapma gibi terimlerin üzerinde durur. Bu kitabı resimle olan uğraşları karşısında yazmıştır. 

5)Seçilmiş Yakınlar (1809): Goethe'nin yayınlanan üçüncü romanıdır. Hikayenin esrarengiz bir yapısı vardır. Kitap aristokrat bir çiftin hayatını konu alır. İçeriğinde, tutkular ve mantıklar çevresinde dönen olaylar vardır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

29 Kasım 2021

William Shakespeare’in Ünlü 10 TragedyasıWilliam Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Ort...

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer

29 Kasım 2021

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...

Mozart Kimdir?

14 Kasım 2021

Mozart Kimdir?Mozart kimdir sorusu günümüzde klasik müzikle ilgilenen her bireyin aklına ta...