Mozart Kimdir?

14 Kasım 2021

Mozart Kimdir?

Mozart kimdir sorusu günümüzde klasik müzikle ilgilenen her bireyin aklına takılan önemli sorulardan biridir. Mozart tam adıyla, Wolfgang Amadeus Mozart klasik müziğin önemli öncüleri arasında yer alan özellikle de Batı tarzı klasik müziğine önemli eserler kazandırmış bestekarların arasında en bilinenidir. Mozart Roma İmparatorluğu'nda yer alan Salzburg şehrinde dünyaya gelip genç yaşta piyano ve keman enstrümanları ile besteler ortaya çıkarmaya başlamıştır. Bu konuda ortaya koyduğu besteler sayesinde henüz 17 yaşındayken Salzburg’ un sarayında yer alan diğer müzisyenlerin arasında önemli bir konuma yerleşmiştir. Daha sonra ise farklı yerlerde çalışmak istediğine kanaat getirerek pek çok seyahat gerçekleştirmiştir. Dünyanın en ünlü senfonileri ve konçertoları arasında Mozart'ın yapıları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. 1750 yıllarla 1790 ‘lı yıllar arasında yaşayan Wolfgang Amadeus Mozart 600'den fazla beste ortaya koymuş ve Beethoven gibi önemli bir müzisyenin de gölgesinde çalışmıştır. Mozart Osmanlı Devleti topraklarında yer almış ve burada çeşitli faaliyetler gerçekleştirmiştir. Öyle ki Osmanlı Devleti içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetler neticesinde yeni bir bestede oluşturmuştur.

 

 

Mozart’ın Yaşamı

Oluşturduğu eserleriyle müzik tarihine büyük bir damga vuran Mozart pek çok eser üretmesine karşın dünyada çok az vakit geçirmiştir. Tüm yaşamı yalnızca 30 küsur yıla sığdırılmış olan Mozart 35 yaşında hayatını kaybetmiştir. Mozart'ın en önemli özelliklerinden biri duyduğum müzikleri hafızasına hızlıca kaydetmiş olmasıdır. Henüz 12 yaşında Avrupa'da konser vermeye başlamıştır. 1780 ‘lerde Viyana'ya giden Mozart burada da önemli eserler ortaya koymuştur. Türkiye için de önemli olduğu düşünülen Türk Marşı, Mozart tarafından bestelenmiştir. Bu maaş Mehter Marşı'nı benzer ritimlerden etkilenerek Mozart'ın Rondo Alla Turca adını verdiği eser haline gelmiştir. Osmanlı Devleti içerisinde yer aldığı süreçte Saraydan Kız Kaçırma adıyla bilinen bestesi Mozart'ın Topkapı Sarayı'nda 1780 li yıllarda yaşanan olaylardan esinlenilerek oluştuğu bilinmektedir. Mozart'ın önemli eserleri arasında yer alan bir diğer bestesi de Figaro'nun Düğünü adlı çalışmasıdır. Ayrıca opera konusunda büyük bir başarı elde ede Mozart Sihirli Flüt adını verdiği eseri ile de anılmaktadır.

Mozart’ın Ölümü

Yaşamına çok sayıda eser sığdıran Mozart 35 yaşında zehirlendiği için hayatını kaybetmiştir. Bu süreçte Antonio Salieri onu zehirlediğini itiraf etse de bu durum fazla bir etki yaratmamıştır Elleri ve ayakları zehirlendiği için şişen Mozart hastalık neticesinde müzik çalışmalarını sonlandırmak zorunda kalmıştır. Günümüzde hala eserlerinin büyük önem taşıdığı Mozart klasik müzik bestecileri arasında başarılı eserleriyle hatırlanmaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

29 Kasım 2021

William Shakespeare’in Ünlü 10 TragedyasıWilliam Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Ort...

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer

29 Kasım 2021

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

25 Kasım 2021

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN...