Atatürk’ün Hayatını Etkileyen Yazarlar ve Düşünürler Kimlerdir?

2 Ocak 2022

Atatürk’ün Hayatını Etkileyen Yazarlar ve Düşünürler Kimlerdir?

Kemal Atatürk; Ziya Gökalp'le milliyetçiliği, Namık Kemalle vatanseverliği, Mehmet Emin Yurdakul'la milliyetçiliği, Tevfik Fikret'le inkılapçılığı, Jean Jack Rousseau ile birlikte yurttaşlık bilinci, Montesquieu ile birlikte cumhuriyetçiliği, Voltaire ile de bilimselliği ve de akılcılığı öğrenmiştir. Pek çok kişinin fikirleri ile kendi dünyasını oluşturmuştur. Çok çalışmış ve bunun yanında da çok okumuştur. Okumayı asla ihmal etmemiştir.  Atatürk bu alışkanlığının sonucu olarak koskoca bir ülkeyi kurtarmıştır. Kurtarmak ile kalmayıp bu ülkeyi çağdaş hale getirmiştir.

Atatürk'ü Etkileyen İsimler

Namık Kemal ve Mustafa Kemal Atatürk: Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir hayatını çok büyük ölçüde etkileyen yazarlar konusunda Namık Kemal’in yeri çok büyüktür. Mustafa Kemal’in hayatı Manastır Askeri İdadisinde okurken bütünleşmeye başlamıştır. Lise zamanında tanışmış olduğu insanlar, ilgilendiği tüm eserler fikir hayatının çok büyük bölümünü oluşturmuştur. Manastır Askeri İdadisinde tanışmış olduğu insanlardan biri de Namık Kemal’dir. Namık Kemal, milliyetçiliğinin en büyük öncülerindendir.

Ziya Gökalp ve Mustafa Kemal Atatürk: Ziya Gökalp, milliyetçiliğinin temeli olarak bilinir. Atatürk Ziya Gökalp'i Fikirlerimin babası olarak adlandırmıştır. Atatürk daha çocukken milliyetçiliği büyük bir önemle içselleştirmiştir. 

Jean Jack Rousseau ve Mustafa Kemal Atatürk: Mustafa Kemal Atatürk, yerli düşünür eserlerini inceleyebildiği kadar yabancı düşünürlerin de eserlerini incelemiştir. Tek kişiye bağlı kalmadan olayların hakkında pek çok kişinin fikrini almıştır. Farklı fikir adamlarının siyasi ve de toplumsal görüşlerinden çokça faydalanarak fikir hayatını büyük ölçüde şekillendirmiştir. Fikir hayatının kapsamlı olmasının sebebi de budur.

Voltaire ve Mustafa Kemal Atatürk: Mustafa Kemal Atatürk’ün etkilendiği bir diğer yabancı düşünür de Voltaire’dir. Fransız filozof, düşünür ve yazar, olan Voltaire: Jean Jack Rousseau'ya benzer olarak Aydınlanma Çağı’nın büyük düşünürlerindendir. 

Montesquieu ve Mustafa Kemal Atatürk: Montesquieu, oldukça iyi hukuk eğitimi almış bir düşünürdür. Sonradan da parlamentoya girmiştir. Voltaire 'a benzer olan aklı her şeyden daha üstün tutmuştur. Akılla birlikte tüm sorunların çözülebileceğine de inanmıştır. Modern anlamda düşüncenin temelini atmıştır. Köleliğe karşı çıkıp halkın özgürce yaşamasını istemiştir. Devlet yönetimi hakkındaki düşünceleriyle Fransız İhtilali’nin temellerindendir.

Descartes ve Mustafa Kemal Atatürk: Descartes, Mustafa Kemal’i ciddi derecede etkileyen büyük düşünürler arasındadır. Descartes cebirde ve geometri alanında getirmiş olduğu yenilikler ile büyük matematikçilerin arasında yer alır. Aynı zamanda da felsefe alanında önemli yer edinmiştir. Skolastik sistemi kabul etmeyerek teorilerini akılla kurmuştur. Şüphecilik tavrına sahip olan Descartes, ispatı olmadan hiçbir şeyi kabul etmemiştir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

29 Kasım 2021

William Shakespeare’in Ünlü 10 TragedyasıWilliam Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Ort...

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer

29 Kasım 2021

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

25 Kasım 2021

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN...

Mozart Kimdir?

14 Kasım 2021

Mozart Kimdir?Mozart kimdir sorusu günümüzde klasik müzikle ilgilenen her bireyin aklına ta...