Salvador Dali Kimdir?

6 Kasım 2021

Salvador Dali Kimdir? 

Salvador Dali, 11 Mayıs 1904 tarihinde İspanya’nın Figueres kentinde doğmuş ve 23 Ocak 1989 tarihinde ölmüştür. Aslında tam adı,  ‘’Salvador Domingo Felipe Jacinte Dali Dominech’’dir. Salvador Dali, sürrealist akımın en önemli temsilcilerinden biridir. Filmcilik, fotoğrafçılık veya heykel gibi sanatın birçok dalında eserler üretmiştir. Salvador Dali okulunu bitirdikten sonra resim çalışmalarına başlamış ve birçok esere imza atmıştır fakat o, esas ününü 1931 yılında yaptığı ‘’Belleğin Azmi’’ eseri ile kazanmıştır. Filmcilikle de ilgilendiği için, Amerikan animasyoncu Walt Disney ile beraber ‘’Destino’’ adlı kısa çizgi film yapmıştır ve bu çizgi film 2003 yılında ‘’En İyi Kısa Animasyon Filmi’’ dalında Akademik Ödülü adayı olmuştur. 

 

 

Salvador Dali’nin En Ünlü Eserleri Nelerdir ve Ne Anlatır? 

Belleğin Azmi 

Bu eser, Salvador Dali’nin dünyaca ünlü en tanınan ve sürrealizmin en bilinen örneği olan eseridir. Bu eser 1931 yılında resmedilmiş ve 1932 yılında da sergilenmiştir. Şu an New York’taki National Museum of Art’ta sergilenmektedir. Dali bu eseri resmetmeye ilk önce doğduğu kent olan Katalonya’nın  ‘’Cape Creus’’ adı verilen sahilini çizerek başladı. Eriyen saatleri de, ‘’Camambert’’ peynirini yedikten sonra resmetti. Aslında saatler, eriyen yumuşak peynir anlamındaydılar. Resimde 3 adet eriyen saat vardır. 4. yani erimeyen turuncu saat, karıncalar tarafından taşınıyor. İnsanların görüşlerine göre bu saat genelde ‘’zaman insanların sandığından daha da dirençsizdir’’ anlamı taşıyor. Turuncu saati taşıyan karıncalar ve o saatin arkasında duran eriyen saatin üstündeki sinek, zaman içinde yok olmayı, kuruyan ağaç ise ölümü temsil ediyor. 

Uyanmadan Bir Saniye Önce Nar Etrafında Uçan Arının Sebep Olduğu Rüya 

Salvador Dali'nin oldukça uzun bir isime sahip olan bu eseri, 1944 yılında resmedildi ve şu an, Thyssen-Bornemisza Müzesinde, Madrid’de sergilenmekte. Bu eserinin de, Belleğin Azmi adlı eserinde olduğu gibi ‘’Cape Creus’’ sahilinde geçtiği düşünülüyor. Bu sahilde, kayaların üzerinde uyuyan kadın, Salvador Dali’nin eşi olan Gala’dır. Bu eserde Dali kendi gördüğü rüyayı değil, eşi Gala’nın gördüğü rüyayı anlatıyor. Gala açık havada uyuyor ve bir rüya görüyor. O sırada da gerçekte bir arı, narın etrafında geziyor. Arının vızıltısı Gala’nın aklına sivri uçlu nesneleri getiriyor. Gala arı iğnesini temsil olarak rüyasında tüfeğin süngüsünü görüyor. Arı ise Gala’nın aşağısında minicik bir şekilde resmedilmiş. Küçük nar gerçektir, fakat büyük nar ise küçüğü simgeler. Tüfek ise rüyada Gala’yı uyandıran simgedir.Gerçekte Gala’yı rüyadan uyandıran şey ise narın etafında uçan arının vızıltısıdır. Nar hristiyanlıkta doğurganlık ve sonsuz yaşamı simgeler. Salvador Dali, eserlerinde bu tarz Hristiyanlık betimlerini sıkça kullanmaktadır. Kırmızı balık bir iskorpit balığıdır. Balık narı simgelerken, tüfek ve kaplanlar ise arıyı simgelerler. Gala, rüyasında uyanmasına neden olan şeyleri bu şekilde imgelemiştir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

29 Kasım 2021

William Shakespeare’in Ünlü 10 TragedyasıWilliam Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Ort...

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer

29 Kasım 2021

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

25 Kasım 2021

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN...