Zor Yanan Bitki Türleri Nelerdir? 

20 Haziran 2022

Zor Yanan Bitki Türleri Nelerdir? 

Zor yanan bitki türleri ülkemizdeki geçtiğimiz yıl çıkan orman yangınlarından sonra bir kez daha dile getirildi. Ormanlık alanların büyük bölümünü oluşturan ve yangına karşı dirençsiz hatta yangının daha da artmasına neden olan ağaç türlerinden ziyade ateşe daha dayanıklı ağaçların tercih edilmesi ile gündeme gelen bu konu bazı ağaç türlerinin önemini bir kez daha arttırdı. 

Kızılçam gibi kolay tutuşan ağaçların etrafına kara servi, zakkum, akasya, kuşburnu, ahlât ve mavi servi gibi ateşe dayanıklı türleri tercih etmenin ormanlarımızın yangınlara karşı daha dayanıklı olmasında yardımcı olabilir.

Zor Yanan Bitkiler Neden Tercih Edilir?

Bir bölgede ağaç türlerinin o bölgenin iklim ve toprak yapısından doğrudan etkilediğini hemen hemen herkes tarafından bilmektedir. Örneğin; ülkemizin batı kısmında yaygın bir şekilde görülen kızılçam geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan ve herkesi derin bir hüzne boğan orman yangınlarında yapısı gereği hem çabuk tutuşmuş hem de kozalağını adeta bir bomba gibi ileri atmakta ve yaygının yayılmasında etkili olmaktadır. Oysaki bu ağaçların etrafına kara servi, mavi servi, akasya ya da ahlât gibi geniş yapraklı ağaçlardan dikilse buradaki ağaçları ve ormanlarımızı korumak daha kolay bir hale gelebilir. 

Her ne kadar yangınların geneli insan kaynaklı olsa da sıcak havalarda kuru olan yerlerde de kolay yanan ağaçlar hızlıca birbirini tutuşturmaktadır. Olası yangınlara karşı ormanlarımızı daha güçlü bir hale getirmek için zor yanan bitki türleri nedir ve dikimleri nasıl yapılmalıdır gibi sorular insanlar tarafından sorulmaktadır. Bu ağaçların ekim v dikim zamanları hangi bölgelerde uygun olacağı sürekli araştırılmaktadır.

Zor Yanan Bitkiler

Bir bölgenin ağaçlandırılması yapılırken özellikle doğal ağaç türlerini korumak esastır ancak ağaçlandırma çalışmalarına yangın riskleri ve diğer koşullarda göz önünde bulundurularak zor yanan bitki türlerinden faydalanmalıyız. Ülkemizde ekimi ve dikimi en kolay zor yanan bitki türleri ise şöyledir;

  • Kara servi
  • Mavi servi
  • Ahlât
  • Kuşburnu
  • Akasya
  • Ladin
  • Kestane
  • Ardıç
  • Kayın
  • Köknar

Genelde geniş yapraklı ağaçlar olarak geçen bu ağaçlarda ise bölgelere en uygun yapıda olanların ekimleri ve dikimleri yapılmaktadır. Örneği; Karadeniz bölgesinde daha sık rastladığımız Ladin gibi ağaç türlerini Ege Bölgesinde daha az görmekteyiz ya da Ege ve Akdeniz Bölgesinde karşımıza çıkan Akasya ağacı Karadeniz ve Doğu Anadolu gibi Bölgelerde daha az hatta neredeyse hiç görmemekteyiz. Zor yanan bitki türlerinden de olsa her ağaç ancak uygun toprak ve hava da olacağını da düşünmemiz gereklidir. Bundan dolayı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar neticesinde bölgelerimize uygun olan ağaçları tercih etmektedir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Meğer Makinemizde ki Bardaklar Bu Nedenle Çiziliyormuş

21 Eylül 2023

Bulaşık makinesi, deterjanın kalitesi, çok sık yıkama yapmak, yüksek ısıda yıkamak gibi ...

Mikrodalga Fırın Hangi Amaçlar İçin Kullanılır?

19 Eylül 2023

Mikrodalga fırınlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mutfaklarımızda yer almaya başlayan ...

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?

30 Temmuz 2022

Plüton Neden Artık Bir Gezegen Değil?Plüton bir cüce gezegendir. Plüton’un Amerikalı as...

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?

29 Temmuz 2022

Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür?Eski zamanlarda olsaydık bunu sorduğunuz için alay konusu o...