Albert Camus ’nün Yabancı Adlı Eserindeki Anlatı Nedir?

1 Kasım 2021

Albert Camus ’nün Yabancı Adlı Eserindeki Anlatı Nedir?

Albert Camus ’nün Yabancı adlı kitabı, 1942 yılında yayımlanmıştır. Konusu itibari ile herkes tarafından basit görülen bu eser aslında kendi içerisinde derin manalar taşımaktadır. Varoluşçu yazarlar içerisinde verdiği başarılı eser örnekleri ile bilinen Albert Camus bu kitabı da çok kısa zaman dilimi içerisinde yaşanıp bitmektedir. Albert Camus kalemi severlerin birden fazla kez okumak istedikleri bu eser de roman kahramanının bir adı bulunmaz. Eserin ana anlatısının özeti, Cezayir’de kazara bir Arap’ın ölmesine sebep olan bir Fransız (Meursault diye geçer) yaptıkları ile kendisini de adım adım ölüme götürmektedir. Franz Kafka’nın eserlerinde gördüğümüz bu isim vermeme tarzı Albert Camus ’nün Yabancı adlı eserinde de bulunmaktadır. Eserin kısa bir zaman diliminde zamana ve mekâna bağlı kalmadan sadece ideolojisini kısaca anlatmaya çalışması varoluşçu bir eser olduğunun da kanıtıdır. Yazarın en başarılı eserleri arasında gösterilen bu kitapta Yabancı diye kast edilen kendisine yabancılaşmaya başlayan tüm bireylerdir aslında.

Albert Camus Yabancı 

Albert Camus bu eserinde kahramanının yabancılaşma sürecini ele almaktadır. Ana karakter hiçbir eylemde bulunmamasına rağmen yaşamına ve eylemlerine karşı bir yabancılaşma içindedir. Üstelik bu yabancılaşmadan hiçbir rahatsızlık duymaz ve düzelmek için de çabalamaz, kendisine dayatılan her şeyi kabul eder bir düşünce içindedir. Kahramanın hiçbir şey yapmadan etrafındaki olayları kabul etmesi okuyucuyu zaman zaman sıkmakta ve rahatsız etmektedir. Ancak bir yanda da eserdeki kabullenişe verilen örnekler ile yazara hak vermemek elde değildir. Yazar, eserinde çağdaş nihilizmin saçma (absürt) kavramı altında bir irdeleme yapmaktadır. Kendi çağındaki diğer yazarlara oranla A. Camus ’nün saçma irdelemesi metafizik değerler taşımakta ve nihilizm (hiççilik) yerine daha ahlaki bir fiiliyattan söz etmektedir. 

Yabancı Adlı Eserdeki Anlatı

Albert Camus ’nün Yabancı adlı eserinde kısaca yazarın okuyucusuna verdiği mesajı şöyle özetleyebiliriz; dünya boş ve anlamsız bir yerdir. İnsan, toplum, hayat gayesi gibi şeyler tamamen saçmadır. Bunları evrensel olarak düşünmek bile saçmadır. İnsanlar bunlara kafaya yorarsa hayattan bezer ve yorgun hale gelirler. 

Yaşamın sadeliği altında makinalaşmış (küreselleşmiş) bir dünyada robot haline gelen insan ölümü dahi rahatlıkla kabul eder hale gelirler. Hayat kesinlikle yaşamaya değmez gibi temaları vardır. Romanın kahramanı karşısına gelen ölümü o kadar rahat kabul eder ki bu kabullenişi insanı rahatsız etmektedir. Dünya hakikaten saçmadır düşüncesini bizlere iyice öğretir. 

Bir felsefi görüşünün okuyucusuna aktarılması yönünde oldukça başarılı olan bu eser yayımlandığı günden itibaren en çok okunan kitaplar arasındadır. Yıllardır kitaptaki öğretiler eleştiriler, farklı bakış açıları ile yeniden değerlendirilmektedir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

William Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası

29 Kasım 2021

William Shakespeare’in Ünlü 10 TragedyasıWilliam Shakespeare’in Ünlü 10 Tragedyası Ort...

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz Atmosfer

29 Kasım 2021

Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya Kitabındaki Eşsiz AtmosferCesur Yeni Dünya, MS 2450 yıl...

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN ESERLERİ NELERDİR?

25 Kasım 2021

AYDINLANMA ÇAĞININ ÖNCÜLERİNDEN OLAN YAZARLAR JOHANN WOLFGANG VON GOETHE KİMDİR? EN BİLİNEN...