Din

Budizm Nedir?

23 Mayıs 2022

Budizm Nedir?

Budizm Nedir? sorusuna Buda'nın kurduğu ve amacı dünya üzerindeki sıkıntılardan, acılardan kurtulabilmenin yolunun arandığı ve yaklaşık 500 milyon kişinin inandığı bir dindir cevabı verilmektedir. Budizm'e göre bu acılardan kurtulmak için arzu ve istekleri bir kenara bırakmaktadır. 

Buda Kimdir?

Budizm Nedir? sorusuna yanıt ararken Buda kimdir? sorusunu da yanıtlamak gerekecektir. Buda, Hindistan'ın Benares şehrinde tahmini olarak M.Ö 560 tarihinde dünyaya geldiği düşünülen, asıl adı ise Sidarta Gautama olan kişidir. 

Buda 35 yaşlarında iken kendini incir ağacının altında meditasyon yaparken bulmaktadır. Bu olaydan sonra aydınlığa ulaştığı iddia edilen Buda seyahat ederek düşüncelerini tüm insanlığa yaymayı, ölünceye dek sürdürmüştür. Rivayete göre 80 yaşındaki Buda'nın ölürken ellerinde nilüfer çiçekleri açar ve ruhunu, bilgeliğini Mahakasyapa adındaki öğrencisine devrederek son nefesini vermektedir. 

Sidarta Gautama bir prenstir. Babası onu yaklaşık 30 yıl boyunca adeta bir prense yakışır şekilde hayatın sorunlarından uzakta yetiştirmiştir. Prens yoksulluk, kötülük bilmeden geçirdiği hayatını değiştirmek için kral olmayı eliyle iterek saraydan ayrılmaya karar vermektedir. 6 yıl gibi bir süre Sidarta, acının, ölümün, yaşlılığın, hastalığın ne olduğunu öğrenerek ve hayatın gerçekleri ile yüzleşerek geçirecektir. 7 gün boyunca incir ağacının altında oturarak meditasyon yapan Sidarta, aydınlanır. Budanın kelime anlamı da aydınlanmış kişi demektedir.

Budizm'in Temel Yapısı Nedir?

Budizm Nedir? sorusunu farklı acılardan değerlendirmek gerekirse;

Hindistan'da ortaya çıkan ve zaman içerisinde yaygın bir şekilde Japonya, Çin, Nepal, Sri Lanka, Kore, Moğolistan, Tayland, Tibet gibi ülkelere yayılan Budizm kimileri için bir din, kimileri için se bir felsefe düşünce tarzı olarak tanımlanmaktır. Budizm, hayattaki acı ve ıstırabı gidermenin yollarını arayan bir düşüncedir. Bu düşünceye göre tüm sorunların kaynağında tatminsizlik yatmaktadır. 

Meditasyon ve reenkarnasyon yöntemleri kullanılan bu inanışa göre, can almaktan uzak durmak, hırsızlık yapmamak, cinsel istismarlardan kaçınmak, yalan söylememek, alkol ve uyuşturucudan uzak durmak, gün doğunu ile öğlen arasında sadece yemek yemek, gösteriş ve lüksten kaçınmak ve hatta yerde oturup yerde yatmak gerekmektedir. 

Günümüzde Hindistan'da etkisini zamanla yitirmeye başlayan Budizm, Güneydoğu Asya ve Uzak Doğu'da etkisini yoğun bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...