En Ölümcül Virüsler Nelerdir?

21 Nisan 2022

En Ölümcül Virüsler Nelerdir?

İnsanlığı ve tüm dünyayı sarsan Covid-19 ile birlikte, geçmişteki virüslerde konuşulmaya başlandı. Araştırmalar sonucunda 12 farklı virüsün insanlık tarihinde önemli ölçüde etkili olduğu saptandığından, dünyaya damgasını vuran en ölümcül virüslerin bir listesini paylaşıyoruz. Bu virüsler Malburg, Ebola, Kuduz, HIV, Çiçek, Hantavirüs, Grip, Dang, Rotavirüs, SARS-CoV, SARS-CoV-2 ve MERS-CoV'dan oluşmaktadır.

Marburg Virüsü: Enfekte olan maymunlar üzerinde Uganda'da çalışan laboratuvar çalışanlarının Almanya'ya geldiği yıl olan 1967'de ortaya çıkmıştır. Bilim insanları üzerinde salgına neden olan bu virüs Marburg virüsü olarak tanımlanmıştır. Malburg virüsündeki belirtileri kanamalı ateş, şok, organ yetmezliği görülmektedir.

Ebola Virüsü: Bilinen ilk Ebola salgını, Sudan Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde aynı anda görüldü. Ebola, kan ve diğer vücut sıvılarından ya da enfekte olan insan veya hayvanlarla yakın temas yoluyla bulaşır.  

Kuduz Virüsü: Hayvanlar için de kuduz aşısının bulunması, dünyanın gelişmiş bölgelerinde hastalığın son derece az görülmesini sağlasa da kuduz vakaları Hindistan ve Afrika’nın bazı kesimlerinde ciddi bir problemdi. Beyni yıkıma uğratan kuduz virüsü tedavisi olmadığında kaçınılmaz olan ölüm ile sonuçlanıyor.

HIV: En yüksek öldürücülüğe sahip virüs olduğunu belirtiyor. Güçlü antiviral ilaçlar, HIV’li insanların yıllarca yaşamalarını mümkün kılsa da bu hastalık %95’lik ölüm oranıyla yeni HIV enfeksiyonlarının görüldüğü birçok düşük ve orta gelirli ülkeyi sarsmaya devam ediyor. 

Çiçek Virüsü: Binlerce yıl çiçek hastalığı ile savaşan dünya 1980 yılında bu hastalıktan kurtuldu. Öncesinde çiçek virüsüyle enfekte olan kişilerin üçte biri hayatını kaybetti. Çiçek hastalığı, sadece 20. yüzyılda bile 300 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Hastalığı yenenlerde ise derin ve kalıcı izler bıraktı. Hatta bazılarında körlüğe yol açtı. 

Hantavirüs: Akciğer sendromu ilk kez 1993 yılında ABD’de sağlıklı bir genç ile nişanlısının günler içinde gelişen solunum yetmezliği sonucu ölmesiyle dikkat çekti. Birkaç ay sonra, sağlık yetkilileri hantavirüsü, enfekte olmuş birinin evinde yaşayan fareden izole ettiler.

Grip Virüsü: İspanyol gribi olarak bilinen en ölümcül grip pandemisi 1918 yılında başlayarak dünya nüfusunun %40’ını hasta etti ve tahminen 50 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. 

Dang virüsü: ilk kez 1950’li yıllarda Filipinler’de ve Tayland’da ortaya çıktı ve dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerine yayıldı. Dang virüsüyle enfekte olmuş sivrisinekler virüsü insanlara bulaştırıyor. 

Rotavirüs: Küçük çocuklarda ve bebeklerde ishale neden olan rotavirüse karşı günümüzde 2 tip aşı bulunuyor. Bu virüs dışkı-ağız yoluyla hızla yayılabiliyor. Aşıyı uygulayan ülkelerde rotavirüs nedeniyle hastaneye yatışların ve ölümlerin sayısında çok önemli düşüşler olduğu biliniyor. 

SARS-CoV: Ağır Akut Solunum Sendromuna (SARS) neden olan SARS-CoV ilk defa 2002 yılında Güney Çin’in Guangdong eyaletinde görüldü. Bu virüs muhtemelen önce yarasalarda ortaya çıktı, daha sonra insana misk kedisinden bulaştı. SARS’ın tahmini ölüm oranı %9,6 ve henüz onaylanmış bir tedavisi ya da aşısı bulunmuyor. 

SARS-CoV-2: Son üç aydır dünya gündeminde olan, yaşadığımız pandeminin de başrol oyuncusu SARS-CoV-2 de en ölümcül virüs listesinde. İlk defa Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Bu virüsün de SARS-CoV gibi muhtemelen yarasalardan kaynaklı olduğu ve insanlara iletilmesinde tanımlanmamış başka bir hayvanın da bir tür ara taşıyıcı olduğu düşünülüyor. Ortaya çıktığı tarihten Haziran ayının başına kadar dünya çapında 7,3 milyondan fazla kişiyi enfekte etti ve yaklaşık 410 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Tüm dünyada SARS-CoV2’ye karşı aşı ve ilaç geliştirme araştırmaları tüm hızıyla sürüyor. 

MERS-CoV: Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) olarak adlandırılan hastalığa sebep olan bu virüs, 2012 yılında Suudi Arabistan’daki ve 2015 yılında da Güney Kore’deki salgınlara neden oldu. MERS’in de henüz onaylanmış bir tedavisi ve aşısı bulunmuyor. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...