Geçmişten Günümüze Bilgiye Ulaşım Şekilleri

10 Haziran 2022

Geçmişten Günümüze Bilgiye Ulaşım Şekilleri

Geçmişten günümüze bilgiye ulaşım şekilleri zamanın getirdiği şartlar doğrultusunda şekil değiştirmiştir. İnsanlar her zaman bilgiye iletişim yoluyla ulaşmışlardır. Hayatta kalabilmek, var olabilmek ve diğer insanlar veya çevreyle uyum içerisinde yaşayabilmek için iletişim kurarak bilgi aktarımı yapmak zorundadırlar. İletişim kurarak bilgi aktarımının çeşitli farklı yönü ve bunu sağlayan birçok araç vardır. 

Milattan Önce Bilgiye Ulaşım Şekilleri

Posta Güvercinleri (M.Ö. 1200): İnsanlar yazının icadı ile güvercinler vasıtasıyla bilgi aktarımı gerçekleştiriyorlardı. Eğitimli güvercinlerin ayağına bağlanan not ile karşı tarafa göndererek bilgi aktarımı sağlamış oluyorlardı.

Ulak (M.Ö. 3200): Haberci anlamına gelen ulak genelde devletlerarası bilgi aktarımında kullanılmaktaydı.

Mektup (M.Ö. 3200): Geçmişten günümüze bilgiye ulaşım şekillerinden yazının icadı ve kağıdın bulunmasıyla insanlar mektuplar ile bilgi aktarımı gerçekleştiriyorlardı. En eski mektup örnekleri ise Mısır firavunlarının diplomatik mektuplarıdır.

1600 ve Sonrası Bilgiye Ulaşım Şekilleri

Gazete (1605): Kağıda basılı ilk gazete 1605 senesinde Johann Carolus tarafından “aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie” ismiyle yayınlanmıştır. Birçok insan aynı anda aynı olayları görerek bilgiye ulaşmış oluyorlardı. Bu vesileyle insanlar bilgilerden haberdar olmaktaydı.

Telgraf (1792): Telgraf aracılığıyla insanlar gönderilen kodlarla iletişim kurarak bilgi aktarımı sağlayabiliyorlardı. 

Radyo (1896): Radyonun icadı sayesinde radyodan yapılan haber yayınları sayesinde insanlar bilgiye evlerinden sahip olma imkanı yakalamışlardır. 

Televizyon (1923): Geçmişten günümüze bilgiye ulaşım şekilleri arasında yer alan televizyonda yapılan haber bültenleri veya belgesel gibi çeşitli bilgi aktarılan içerikler ile insanlar bilgiye ulaşabiliyorlar. 

İnternet (1969): Günümüzde en sık kullandığımız ve bilgiye direkt ulaşma kolaylığı sağlayan bir aracıdır. Bilgisayar, telefon, tablet gibi çeşitli araçlarda internet kullanımıyla her an her yerde bilgiye tek tıkla direkt ulaşılabilmektedir. 

Bilgisayar ve Telefon (1970-73): Bilgisayar ve telefonun icadı sayesinde bilgiye ulaşım daha da pratikleşmiştir. 

Sosyal Medya (1971): Sosyal medya şuan günümüzde kullanılan çeşitli uygulamalardan ibaret değildir. İlk olarak e-mail ile başlamıştır. Sonrasında zaman içinde değişerek ve gelişerek ilerlemiştir. Bilgiye ulaşmanın en hızlı yollarından bir tanesidir. Her konuda bilgiye sosyal medyalar sayesinde ulaşabilmekteyiz. 

Akıllı Telefon (1994): Günümüzde hala kullanılan akıllı telefonlar herkes için bilgiye ulaşmanın yolunu hızlandırmaktadır. Akıllı telefonlar sayesinde her bilgiye tek tıkla ulaşabilmekteyiz.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

KIZIL GEZEGEN MARS VE BİLİNMEYENLERİ

2 Mayıs 2023

Mars, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en yakın dördüncü gezegendir ve "Kızıl Gezegen" olarak da ...

DUYGULAR VE ORGANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ

30 Nisan 2023

İbn-i Sina (veya Avicenna olarak da bilinir), 980-1037 yılları arasında yaşamış İranlı bir ...

VENÜS'ÜN DÜNYA ETRAFINDAKİ TAM DÖNÜŞÜ

2 Eylül 2022

Venüs veya Çolpan; Güneş’e en yakın ikinci, sıcaklık bakımından en sıcak gezegendir. Gü...

Fen Bilimleri Kaç Ana Başlıkta İncelenmektedir

14 Ağustos 2022

 Fen bilimleri; insanların maddesel çevresindeki nesneleri ve olayları deneyler, buluşlar v...