Kitap Okumak İsteyenler için 5 Tavsiye

29 Ağustos 2022

 

Kitap okumaya başlamak için şu 5 tavsiyeye bir göz atın. 


1- Bir hedefiniz olsun! 

“Bugün 10 sayfa okuyacağım.” “Bugün yarım saat kitap okuyacağım.” Başlangıç için bu hedefler hiç de fena değil. Unutmayın az olması değil eylemin süreklilik kazanması önemlidir. Her gün az da olsa okumaya devam ederek alışkanlık kazanmak işinizi kolaylaştırır. Zamanla hedeflerin büyütülmesi gerekir. Her hafta hedefinizi 10 sayfa arttırarak hedeflerinizi büyütebilirsiniz.

Kitabın kapağını açtığınız anda uykunuzun gelmesi çok normaldir. Sadece kendinizi zorlayın. Unutmayın bir gün o kapağı araladığınızda artık uykunuz gelmeyecek aksine meraktan uykunuz kaçacak. Başlangıç için motive etmesi amacıyla kısa kitaplar seçmelisiniz. Bir kitabın bitirilip son sayfasının çevirmenin verdiği hazzı asla unutamayacaksınız. 


2- İlgi alanınızı bulana kadar çeşitli alanlarda okumalar yapmaya devam edin!

Herkesin ilgi alanı farklıdır. Herkes aynı kitapları beğenmek okumak zorunda değildir. Best-seller kitaplar herkese hitap etmeyebilir. Belki sizin mükemmel kitabınız bir sahafın tozlu raflarında sizi bekliyor olabilir. Sabırla o kitabı aramaya devam edin. Kitaplarla geçirdiğiniz süre arttıkça kendi tarzınızı bulacak ve okumaktan daha çok keyif alacaksınız. Roman, hikâye, deneme, şiir, anlatı, mektup, araştırma… Birçok kitap çeşidi olduğunu unutmayın. Size hitap eden, size zevk veren türü bulana kadar okumaya devam edin.

3- Sıkıldıysanız bırakın! 

Okuduğunuz kitap size hitap etmediyse okumak için kendinizi zorlamayın. Yeni bir kitapla yolunuza devam edin. Başladığınız kitabı bitirmek zorunda değilsiniz. Bir kitabı yarım bırakmak suç değildir. Kendinizi suçlu hissetmeyin. Hikâye okumaktan, roman okumaktan hoşlanmayabilirsiniz. 


4- Meraklı olun!


Kitap okumak insanları yıllar boyunca hiç bilmediği kapılara götürmüş hatta götürmekle kalmamış o kapıları aralayıp çeşitli dünyalara sürüklemiştir. Her kitabın başka bir dünya olduğunu unutmayın. Çeşitli dünyaları oturduğunuz yerden gezmenin vereceği heyecanı bir düşünün. İlgi alanınıza uygun kitapların sizleri götüreceği dünyaları düşünün. Öğrenmek insanın en kuvvetli güdülerinden birisidir. Kitap okumak bu güdüsünü sürekli kamçılar.

5-Hızlı okuma tekniklerine göz atın! 

Yavaş okumak motivasyonu kıran en büyük nedenlerden birisidir. Okuyarak hız kazanacağınızı unutmayın. Ama hızlı okumak için yardımcı olan teknikleri de gözden geçirmekte fayda var. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Tolstoy'un Savaş ve Barış Adlı Eserinin Okuyucuya Vermek İstediği Mesaj 

22 Ekim 2021

Tolstoy'un savaş ve barış adlı eserinin okuyucuya vermek istediği mesaj genellikle her okuyucud...

Giyim Tarzı ve Toplum İlişkisi

18 Ekim 2021

Giyim tarzınız oluşturduğunuz still, toplum tarafından beğenilme ve takdir edilme ile doğru o...

Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

10 Eylül 2021

Hayatımızda alınması gereken çok önemli kararlar vardır. Bu kritik kararları almanın eşiğ...