Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

10 Eylül 2021

Hayatımızda alınması gereken çok önemli kararlar vardır. Bu kritik kararları almanın eşiğinde olduğunda ise, dikkat edilmesi gereken en önemli şey, bireyin kendisinin özellikleri ile özdeşleşecek olan alanlara yönelmesi gerektiğidir.

Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalı?

Hayatımız ile ilgili aldığımız en önemli kararlardan biri olan üniversite tercihleri verilmesi en zor kararlardandır.  Puanın ziyan olmaması için istenilmeyen bir bölüme gidip kişinin tüm hayatı boyunca sevmediği bir işi yapmak zorunda kalmaması asına istenilmeyen bölümlerin üniversite tercihlerinde yapılmaması gereklidir. Üniversiteye yerleşen tüm öğrencilerin neredeyse dörtte biri, doğru tercih yapmadığı için yerleşmiş olduğu bölümden memnun olamıyor. Gençler içinde bulunduğumuz zamanın trendlerine bakmadan kendi ilgi alanlarını tanıyıp buna uygun olan tercihler yapmaya özen göstermelidir.  Sizleri gerçekten gelişmenize yardımcı olacağınıza inandığınız ve de ömrünüz boyunca severek yapacağınız tarzda meslekleri tercih etmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Tercih ettiğiniz bölümün mesleğini üniversiteden sonraki tüm hayatınızın en az 40 yılında yapacağınızı aklınızdan çıkartmayıp tercih yapmanız gereklidir. Aileden ve sosyal çevrenin baskısından kurtulup kendi istemiş olduğunuz ve ilgi alanınız olan bir bölüme yönelmeniz gerekir. Tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitelerin eğitim kalitesi, burs imkanları, uluslararası networkü, akademik kadroları niteliği ve de sunmuş olduğu olanaklara göre sosyal ve de kişisel gelişim olanaklarına sahip olmasına ve son olarak kariyer desteği sağlayıp sağlamamaya önem vermesine mutlaka dikkat etmeniz gerekir. ÖSYM'nin 2021 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu çok dikkatli olarak incelemeli ve de bölümler için gerekli ön şartların kodlarını çok detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Kişisel akademik durumunuzun farkında olmalısınız.

 

Doğru Tercih için Gerekenler

  • Tercih edeceğiniz bu üniversite bölümleri ile ilgili tüm belirlenmiş koşulları öğrenmeniz gerekir.
  • Puanınız ve başarı sıranıza göre hangi üniversiteleri tercih edebileceğinize geçen senenin puanlarına bakarak öğrenmeniz gerekir.
  • Puanınıza göre değil sıralamanıza göre tercih yapmanız gerekir.
  • 24 tercih olan tercih hakkınızı kullanırken sıranızın üstünde olan bölümleri çok fazla yazmamanız gerekir.
  • Tercih ettiğiniz bölümlerin hangi kategoride bulunduğuna (devlet, vakıf) dikkat etmeniz gereklidir.
  • Yeni açılacak olan puanı belirsiz bölümlerin tercihinde diğer üniversitelerde olan aynı bölümlerle kıyaslayıp tercih işleminizi yapmalısınız.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Kitap Okumak İsteyenler için 5 Tavsiye

29 Ağustos 2022

 Kitap okumaya başlamak için şu 5 tavsiyeye bir göz atın. 1- Bir hedefiniz olsun! ...

Tolstoy'un Savaş ve Barış Adlı Eserinin Okuyucuya Vermek İstediği Mesaj 

22 Ekim 2021

Tolstoy'un savaş ve barış adlı eserinin okuyucuya vermek istediği mesaj genellikle her okuyucud...

Giyim Tarzı ve Toplum İlişkisi

18 Ekim 2021

Giyim tarzınız oluşturduğunuz still, toplum tarafından beğenilme ve takdir edilme ile doğru o...