Tolstoy'un Savaş ve Barış Adlı Eserinin Okuyucuya Vermek İstediği Mesaj 

22 Ekim 2021

Tolstoy'un savaş ve barış adlı eserinin okuyucuya vermek istediği mesaj genellikle her okuyucuda farklı yorumlanmaktadır. Bir savaş esnasında başlayan romanda olaylar savaşın bitmesi neticesinde son bulmaktadır. Roman 1800’lü yıllarının başında meydana gelen Ruslar ve Fransızlar arasında gerçekleşen savaştan bahsederek Rusya'nın farklı kesimlerinde yer alan insan hayatlarına değinmektedir. Bu hayatlar en üst seviyeden en alt seviyeye kadar ulaşmaktadır. Gerçekleşen savaşta halk ve saray insanları arasındaki farklılık net bir biçimde ortaya konmuştur. Savaşın bitimine bağlı olarak insanlar arasındaki konum değişikliği romanın içerisinde yoğun olarak ele alınmaktadır.

Romanın Karakterleri

 

Tolstoy'un savaş ve barış adlı eserinin okuyucuya vermek istediği mesaj karakterler ve olay kurgusu arasındaki ilişkiyle betimlenmiştir. Romanın baş karakterleri arasında Prens Nikolai Bolkonski yer almaktadır. Sarayda mutlu bir yaşantıları bulunan aile savaşla bir anda konumlarını kaybetmektedir. Prens ve kızı bir malikanede hayatları sürdürürken birden Rusya ve Fransa arasında savaş başlamaktadır. Prens Nikolai Bolkonski ‘nin oğlu ise mutsuz evliliği sebebiyle Rus ordusuna katılmış savaşmak için uzun yıllar harcamıştır. Daha sonra savaştan döndüğünde eşi oğlunu doğururken ölmüştür.  Daha sonra oğlu Nikolay ile yaşarken Nataşa adında bir kadına aşık olmuştur. Nataşa çeşitli hatalar yaparak yanlış insanlarla görüşmeye başlamıştır. Andrey bu ilişkiyi öğrenmiştir.  Nataşa ihanet ettiği zaman Andrey yeniden savaşlara katılmaya başlamıştır. Bir zaman sonra arkadaşı Piyer’ in çabaları ile yeniden Nataşa ile barışan Andrey daha sonra hayatını kaybetmiştir. Nikolay ise Sonya adlı bir kızla evlenerek mutaassıp ve gösterişsiz bir ailede yaşam sürmüştür. Andrey’ in yakın dostu Piyer de eşi ölünce Franız - Rus savaşına katılarak Napolyon’u öldürmeyi amaçlamıştır. Romanın sonunda aileler arasında meydana gelen evlilik merasimi savaşın bitmesini sağlamıştır.. Romanın baş karakterleri arasında Andrey, Nataşa  Piyer ve Nikolay önemli bir yer tutmaktadır. Başlarda Rusya içerisinde önemli bir konumda yer alan ve nüfuzlu bir aileyi temsil eden roman karakterleri savaş sonrası meydana gelen kötü durumlar içerisinde yok olmaktadır. Maddi imkansızlıklardan dolayı oluşan ihanet faktörleri roman karakterleri arasındaki ayrımları net çizgilerle ifade etmektedir.

Realizm Akımı Etkisi

Tolstoy'un savaş ve barış adlı eserinin okuyucuya vermek istediği mesaj realizm akımının önemli örneklerini açığa çıkarmaktadır. Roman realizm akımı öncüsü olan Lev Tolstoy tarafından savaşın gerçekliklerini tüm yönleri ortaya konularak ele alınmıştır. Fransa ve Rusya arasında gerçekleşen savaşın barışı ancak aşk ve evlilikler neticesinde gerçekleşmiştir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Kitap Okumak İsteyenler için 5 Tavsiye

29 Ağustos 2022

 Kitap okumaya başlamak için şu 5 tavsiyeye bir göz atın. 1- Bir hedefiniz olsun! ...

Giyim Tarzı ve Toplum İlişkisi

18 Ekim 2021

Giyim tarzınız oluşturduğunuz still, toplum tarafından beğenilme ve takdir edilme ile doğru o...

Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

10 Eylül 2021

Hayatımızda alınması gereken çok önemli kararlar vardır. Bu kritik kararları almanın eşiğ...