Selçuklu Sultanı Alparslan

23 Aralık 2021

Selçuklu Sultanı Alparslan

Sultan Alparslan, Büyük Selçuklu Devleti’nin en parlak dönemlerini yaşatan Sultan Melik Şah'ın Babası olan Sultan Alparslan Malazgirt Meydan Savaşı’nda yaptığı stratejik hamleleri ve cesareti ile kendisinden sayıca üstün olan Bizans ordularını yenerek Anadolu’nun kapılarını Türklere açan büyük Türk hükümdarıdır. 

Son birkaç yıldır Türk tarihine adını altın harfler ile yazdırmış olan tarihi karakterlerin hayatını anlatan diziler gündemdedir. Özellikle TRT tarafından yapılan dönem dizileri insanların yeniden tarihe olan ilgisini arttırdı. Bunlardan biri Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi idi. Bu dönem Sultan Melik Şah'ın hayatını anlatıyordu ancak insanlar Sultan Alparslan hayatını da merak edince Alparslan: Büyük Selçuklu dizisi çekilmeye başlandı. Herkesin merak ettiği Selçuklu Sultanı Muhammed Alparslan kimdir? TRT ekranlarında izleyiciler ile buluşan Barbaros Hayrettin Akdeniz Kılıcı dizileri ile tarih severler ekrana kitlenmektedir.

Sultan Alparslan Kimdir?

Horasan Meliki Çağrı Beyin oğlu olan Sultan Alparslan, amcası Tuğrul Beyin yerine Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarı olarak başa gelmiştir. 26 Ağustos 1071 de Bizans’a karşı aldığı tarihi zaferin yanı sıra Ani Kalesi fethi de oldukça önemli bir tarihi zaferdir. Selçuklu tarihinin şüphesiz en büyük hükümdarlarından biri olan Sultan Alparslan zekâsı, sebatı ve kararları ile Anadolu’nun Türkleşmesinde en kilit rollerden biridir. 

Sultan’ın askerlerin yaptığı hutbelerde söylediği sözler ve yaptığı davranışlar hala tarih sahnesinin en etkili hareketleri arasında söz edilir. Kurt kapanı, hilal taktiği gibi birçok savaş taktiğini savaşlarında uygulayan bu büyük hükümdar Bizans ordusunu pek çok kez bozguna uğrattı. Sultan Alparslan ilklerin de sultanı olarak bilinmektedir. Türk tarihinde ilk defa bir Bizans imparatorunu esir almıştır. Romen Diyojen Malazgirt’te esir alınmış ancak Alparslan tarafından serbest bırakılmıştır. 

Sultan, İslam’ın yayılması içinde çalışmalar yapmıştır. Fetih ettiği bölgelerde İslamiyet yaymak için dinin tüm güzelliklerini göstermiştir. Fakirlere, güçsüzlere yaptığı yardımlar ile sosyal devlet anlayışını göstermiştir. 

Sultan Alparslan bilime, ilime ve irfana önem vermiştir. Kervansaraylar ile ticarete yön vermiştir. Saltanatı 1063 ila 1072 yılları arasındadır. Sayısız başarılı zafere imza atan sultan ne yazık ki bir suikast sonucu vefat etmesinin üzerine oğlu Melik şah kendisinin yerine tahta çıkmıştır. Kabri şu anda Türkmenistan’da bulunmaktadır.

Sultan’ın Aile Hayatı

Sultan Alparslan iki kez evlenmiştir. Eşlerinin isimleri Aka Hatun ve Seferiye Hatun’dur. 12 tane çocuğu olan sultanın kendisinden gelen ve kendisi tarafından veliaht ilan edilen çocuğu ise Melik Şah'tır. Alparslan Türkmen kaynaklarda Adud’üd Devle olarak anılır yani devletin koruyucusudur. Türkmen takvimlerinde ağustos ayı için Sultan Alparslan denmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...