Din

Semavi Dinler Dışındaki Dinler

7 Haziran 2022

Semavi Dinller Dışındaki Dinler

Dünya üstünde binlerce din bulunmaktadır. Bu dinlerden bir ekibi semavi din bir takımı da semavi din değildir. Semavi dinlerin ne olduğu ve bu dinlerin özellikleri merak edilmektedir. Semavi dinler ile alakalı araştırmalar son yıllarda iyice artmaktadır. Semavi din sayılmayan diğer dinlere ise semavi olmayan dinler denilmektedir. 

Semavi Din

Dünya üzerinde en fazlaca yaygın olan dinler semavi dinlerdir. İbrahimi dinler olarak da bilinir. Semavi dinler monoteizm üzerine kurulu olan dinlerdir. Her dinin bir sembolü de bulunmaktadır. Semtik dinler grubunda değerlendirilmektedirler. Semavi din içerisinde üç tane büyük din bulunmaktadır. Bu dinler dünya genelinde en yaygın olan iman sistemine haiz olan dinler içinde yer almaktadır. Semavi dinlerin hepsinde kitap da yer almıştır. Her kitap ayrı bir peygamberlere gönderilmiştir.

Semavi Olmayan Dinler

Semavi dinler grubunda sayılmayan semavi olmayan dinler ise Hinduizm, Budizm ve Şintoizm olarak bilinmektedir. 

Hinduizm: Hinduizm oldukca kapsamlı iman ve ömür felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde ortalama 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonrasında üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının nerede ise tüm takipçileri Hindistan ve etrafında bulunmaktadır. Hinduizmin tek tanrılı dinlerle ortak bir yanı yoktur. Bu dine mensup kişilere Hindu denir. Hindular, inançlarını bir yaşam seçimi ve yolu olarak benimserler. Hinduizm'in en eski klâsik metinleri Vedalar'dır.

Budizm: Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. Farklı bakış açılarına nazaran din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi; hayattaki acı, ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir. Budizm'de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış şekilleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen niçin-sonuç zinciri benzer biçimde kavramlar oluşturmaktadır.

Şintoizm: Semavi sayılmayan dinler arasından sayılan Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon şahıs vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ek olarak şamanistik uygulamaları da içerir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...