Taksirli Suç Ne Demektir? Taksirli Suçlar Hangileridir?

29 Aralık 2021

Taksirli Suç Ne Demektir? Taksirli Suçlar Hangileridir?

Taksirli suçlar; objektif bir şekilde ön görülen itina sorumluluğunun yok sayılması ya da ihlali ile ortaya çıkan suçları kapsamaktadır. Bu suçlar bilerek (kasten) işlenen suçlardır. Ceza hukukunda bahsi geçen iki büyük suç grubu içerisinde de ayrıca yer almaktadır. Bu suçlarda esas olan suçun bilerek yani hukuken kasten işlenmiş olmasıdır. İşlenmiş olan bir suçun taksirli suçlar olarak görülmesi sadece kanunda adı geçen ve suç olarak tanımlanan durumlarda kabul olunur. 

Türk Ceza Kanunu 22/1 fıkrasında belirtilen maddeye göre bu suçlar kanunda açıkça belirtildiği cezalara göre değerlendirilir. Eğer bir kişinin bu cezaları alabilmesi için mevcut durumunun yani işlediği suçun yasal olarak tanımının yapılması zorunludur. 

Taksir Ne Anlama Gelir?

TDK’ye göre bir suçu bilerek, farkında olarak eksik yapma, yapmama anlamına gelen taksir hukuken de bu şekilde kabul edilir. Kasten işlenen suçların fiilen maksatlı bir amaç içinde yapılması ya da yapılmamasıdır. 

Taksirli olan suçlar belirlenirken bu davranış sırasında objektif itina yükümlülüğü adı verilen durumun ihlal edilmiş olması gerekir. Bu durumu kısaca örneklendirmemiz gerekirse; bir kişi sürücü koltuğunda iken araçta dikkatini yola değil de başka şeylere veriyorsa (telefonla oynama, yapılmaması gereken davranışlarda bulunma) Kara yolları Trafik mevzuatına aykırı hareket etmiş olur. Ancak bu davranışı sırasında bir yaya çarpıyor ve kazalara/ölümlere sebebiyet veriyorsa taksirli suç işlemiş olmaktadır. Taksirli suçlarda bazı durumlarda hükümler hemen verilirken bazı durumlarda ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması sonucu gibi sonuçlarda verilebilir.

Taksirli Suçlar Hangileridir? Taksirli Suçlar Nelerdir?

Taksirli suçlar hangileridir sorusu sıkça arama motorlarında aranmaktadır. Taksirli meydana gelen suçlardan bazıları şunlardır;

  • Taksirle birini/birilerini öldürme suçu
  • Taksirle birini/birilerini yaralama suçu
  • Genel asayişi taksirle tehlikeye sokma
  • Atom enerjisi kullanarak patlamaya neden olma
  • Trafik asayişini taksirle tehlikeye sokma
  • Çevrenin/doğanın taksirle kirletilmesi
  • Devletin güvenliğine ve siyasal yararı ile alakalı konularda detayları açıklama
  • Yasaklanmış detayları izahat etme/açıklama
  • Taksir neticesi ile casusluk fiillerinin yapılması

Taksirli Suçlardan Ceza Almanın Memuriyete Etkisi

Devlet memuru alım şartları içerisinde sıkça karşımıza çıkan bir madde “Taksirli suçlardan ceza almamak” olmaktadır. Bu herkes tarafından merak edilen bir maddedir. Bu maddeye göre 657 sayılı devlet memuru kanunu 48. Maddeye göre yukarıda bahsi geçen bazı maddelerde dâhil olmak üzere kanunda belirtilen taksirli suçlardan bir ya da birkaçından ceza alan biri Devlet Memuru olamaz. 

Taksirli suçlar sadece devlet memurluğunda değil bazı özel sektör kurum ve kuruluşlarında da iş alımlarında aranan bir niteliktir. Ayrıca bu suçlardan hüküm giyen kişiler milletvekilli, belediye başkanı ve benzeri diğer siyasi çalışmalarda da bulunamazlar. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!
Sonraki Yazi
Ticaret Hukuku

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hu...

Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki ...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...