Ameliyatları Hangi Doktorlar Yapabilir?

27 Nisan 2022

Ameliyatları Hangi Doktorlar Yapabilir?

Hastalıkların çok çeşitli ve farklı bölümlerde oluşuyor olması tıbbın farklı sınıflara ayrılarak çeşitli uzmanlık alanları oluşturmasına sebep olmuştur. Uzun bir öğrencilik dönemi geçiren tıp öğrencileri mezun olduklarında bir süreç içerisine girmektedirler. Bu süreç içinde birçok önemli noktada görev alıyor olsalar da bazı konular için önlerinde çeşitli engeller bulunmaktadır.

Ameliyat Yapabilecek Doktorlar

Tıp eğitimini tamamlamak üzerine olan öğrenciler meslek hayatlarının başında hastanelerin acil bölümlerinde staj yaparlar. bu süreçte onlara intern doktor denilmektedir. Staj süreci biten doktorlar meslek hayatlarına pratisyen doktor olarak başlarlar. Bu sürecin devamında uzmanlık hayatları için çeşitli sınavlardan geçilmesi gerekmektedir. Doktorlar isterlerse özel hastanelerde, belirli koşulları sağlar iseler de devlet hastanelerinde çalışabilmektedir. 

Tıpta uzmanlaşarak hastalıklara karşı müdahaleci bir tutum sergilemek isteyen doktorların önlerinde bir uzmanlık süreci yatmaktadır. Bu süreç içerisinde Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerek başlangıç verilmektedir. Devamında kişi hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsa o cerrahi bölüm ile ilgili çalışmalara başlamaktadır. Şuan Türkiye'de 13 adet cerrahi alan bulunmaktadır. Bunlar; 

  1. Anesteziyoloji ve Reanimasyon
  2. Beyin ve Sinir Cerrahisi
  3. Çocuk Cerrahisi
  4. Genel Cerrahi
  5. Göğüs Cerrahisi
  6. Göz Hastalıkları
  7. Kadın Hastalıkları ve Doğum
  8. Kalp ve Damar Cerrahisi
  9. Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi
  10. Ortopedi ve Travmatoloji
  11. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
  12. Tıbbi Patoloji
  13. Üroloji

şeklinde sıralanabilmektedir. Bu alanlar içerisinde uzman doktor olarak cerrahi eğitim alan doktorlar kendi alanlarındaki hasta danışanlarının çözümü adına ameliyata girebilmektedirler. Bu bağlamda ameliyatları tıp eğitimi sonrası seçecekleri ve çalışmak isteyecekleri alana uygun olarak cerrahi eğitim alan doktorlar yapabilmektedir. Bu doktorları 'uzman doktor' sıfatı taşımaları ile ayrım yapabilmek kolaylaşmaktadır. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa öncelikle durumun aciliyetine göre hastenin acil kısmına başvurarak hangi alanda bir tedavi görmenizin belirlenebileceği gibi, hastalığınıza en uygun alanı bulmak adına da bir takım cerrahi bölümlerdeki alanları okuyarak ve devamında o alandaki doktorlarla görüşerek de keşfedebilirsiniz. 

Sağlık yaşayan canlıların hayatındaki en önemli meseledir, bu sebeple girilecek ameliyat hangi sebeple olursa olsun hayati önem taşımaktadır. Doğru bir doktor seçimi ve başarılı bir ameliyat size hayatınızı tekrar kazanmanızda önemli bir rol oynarken, uzman olmayan kişiler tarafından bu anlamda bir müdahalenin gerçekleştirilmesine izin verilmemelidir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...