Antik Yunan'da Yönetim - Devlet Anlayışı

14 Mayıs 2022

Antik Yunan'da Yönetim - Devlet Anlayışı

Antik Yunan, günümüz Yunanistan toprakları ve Küçük Asya topraklarında yaşayan toplumların kurmuş olduğu uygarlık ve devletlerin, M.Ö. 756 ve M.Ö. 146 tarihleri içerisinde hüküm sürdükleri bölgeye verilen isimdir. 

Balkan bölgesine Yunan kabilelerinin göç etmesiyle Yunan şehir devletleri kurulmuştur. Atina, Sparta, Tebai ve Nakşa o dönemin büyük ve önemli şehirlerindendir.

Antik Yunan, İskender döneminde uygarlığının zirvesini yaşamıştır. İskender; Antik Yunan’ı batıda Makedonya, doğuda Hindistan, kuzeyde Fergana ve güneyde Mısır çöllerine kadar genişletmiştir. 

Antik Yunan’da çok tanrılı din inancı görülmektedir. Toplum sınıfsal olarak birbirlerinden ayrılır. Tiyatro ve mimari o dönem en büyük eserlerini vermiştir. M.Ö. 27 yılında Augustus Caesar’ın Antik Yunan’ı Achaea eyaleti olarak Roma İmparatorluğuna bağlamasıyla Antik Yunan medeniyetinin gelişimi durmuştur. Bu duruma rağmen Antik Yunan kültürü batı medeniyetlerinin temeli olarak kabul görmektedir. Roma İmparatorluğunun Avrupa’nın birçok yerine hüküm sürmesiyle Antik Yunan kültürü de yayıl ve izlerini bırakmıştır. Özellikle Rönesans döneminde Neo-Klasik kültürünün temelinde Antik Yunan izleri kendisini göstermektedir.

Antik Yunan'da Yönetim Anlayışı

Antik Yunan’da yönetim anlayışı genel olarak bakıldığında ataerkil krallık yönetimi olarak görülmektedir. Demokrasi ve Aristokrasi yönetim olarak kullanılmıştır. Antik Yunan’da bulunan her şehir kendi gereksinimlerine uygun bir yönetim şeklini belirleyerek uygulamıştır.

KRALLIK: Bu yönetim şekli Antik Yunan’da en ilkel haliyle karşımıza çıkmaktadır. Krallığın geçişi konusunda veraset usulü kullanılmıştır. İlk zamanlarda kral öldüğünde yetkileri ailenin en büyük erkek çocuğuna geçmiştir. Daha sonraları ise bu veraset sistemi değişerek seçim ve memuriyet şekli ön plana çıkmıştır. Bu durum Aristokrasi’ye geçişin temellerini hazırlamıştır.

ARİSTOKRASİ: Nüfusun artması ve toprağın işlenmesiyle zenginleşen ailelerle birlikte ekonomik olarak zenginleşerek güç kazanan ticaret grubu doğmuştur. Bu ticaret grupları antik Yunan yönetim şeklinde söz sahibi olmak istemişlerdir. Bu sebeplerle toprak sahipleri ve ticaret grubu arasında mücadele başlamıştır. Zengin toprak sahipleriyle beraber ileri gelen aristokrasi olarak isimlendirilen bir grup ortaya çıkmıştır. Oluşan bu yeni grup ise yönetimde yetki istemiştir. Sonuç olarak krallık bu baskıya dayanamayarak sonucunda sahip oldukları siyasi, idari yargı yetkilerini kaybetmişlerdir.

DEMOKRASİ: Antik Yunan şehirlerinde hiçbir zaman tam anlamıyla halk hakimiyeti demokrasi modeli gerçekleştirilememiştir. Siyasi rejimin demokrasi olarak isimlendirildiği dönemlerde bile halkın tamamı siyasi faaliyetlere katılım göstermemiştir. Demokrasi içerisinde asil sınıf siyasi nüfus olarak bir süre devam etmiştir. Demokrasinin en gelişmiş devri olan 5. Yüzyılda bile toplumdaki herkes vatandaş olarak siyasi faaliyete katılamıyordu.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...