Lokman Hekim Kimdir?

21 Ocak 2022

Lokman Hekim Kimdir?

Lokman veya Lokman Hekim, Kuran'da ve halk efsanelerinde adı geçen sözde bilge bir adamdır. 
Lokman Hekim, İslam tarafından peygamber olarak kabul edilse de, Müslüman alimlerin genel kanaati onun peygamber olmadığı yönündedir. Lokman Hekim, Kuran'ın Lokman Suresi'nde geçmektedir. Allah'ın Lokman'a hikmet verdiği söylenir. Lokman suresinde Lokman'ın oğluna verdiği öğütler anlatılır. 

Lokman Hekim ne zaman yaşamıştır?

Lokman'ın ne kadar yaşadığı konusundaki rivayetlere göre, Lokman Allah'tan uzun yaşamayı istemiş ve seçim kendisine bırakıldığında Arap kültüründe uzun ömürlülüğün simgesi olan kartaldan yola çıkarak, yedi kartal kadar uzun yaşamak istemiştir. Lokman'ın 560, 1000, 3000,3500 veya 4000 yıl yaşadığına dair bilgiler yer almaktadır. Bu neden ile kendisine '' Lokmanü'n- nüsur (Kartallar kadar uzun yaşayan Lokman) '' denildiği gibi '' El-Muammer (Uzun ömürlü) '' lakabı ile de anılmaktadır. 

Lokman Hekim'in Hikmeti 
Lokman'a bahşedilen hikmetin, ilim, üstün anlayış, doğru söz ve davranış, dinî bilgi ve anlayışa uygun olduğu söylenir. Bilgeliğinin bir kısmı da ilahî  olarak aktarılır.Lokman, çok yönlü kişiliğinden ötürü Bel'am, Ahikar ve Ezop gibi tarihi şahsiyetlerle karşılaştırılır.Orta Çağ boyunca çeşitli hikayelerin kahramanı olarak aktarılan Lokman, bir nevi Arap Ezop'u oldu. Avrupa'da Ezop hakkında söylenenlerin çoğu Lokman'dan uyarlanmıştır. İslami kaynaklarda kalın dudaklı, geniş ayaklı,Habeş veya Nubyalı olarak sunulması da bize Ezop'u hatırlatıyor.

Lokman'ın Kimliği 
Lokman'ın oğluna verdiği öğütler ile Süryani edebiyatından, Ninova'da başvezir olan Ahikar'ın oğluna (yeğenine) verdiği öğütler arasında benzerlikler bulunduğuna dikkat çekilmektedir. Efsanevi bir şahsiyet olan Lokman'ın kimliğinin tefsirinde yer alan çeşitli yorumlar, farklı kaynaklardaki müfessirlerin görüşlerini yansıtmakta, farklı kimlik ve soy bilgilerine yer verilmektedir. İslam düşünürü Muhammed Esed'e göre Lokman, Hızır gibi kurgusal bir karakter ve karma bir arketiptir.

Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak tarifini kaybettiğine dair efsaneler vardır. Formülü nasıl kaybettiği diğer kaynaklarda farklı şekillerde anlatılmaktadır. Bir efsaneye göre içinde ölümsüzlük iksiri bulunan iksiri köprüden geçerken kaybetmiş, bir efsaneye göre ise elinde yazdığı ölümsüzlük formülü yağmurda silinmiştir. Rivayete göre iksir Cebrail tarafından Allah'ın emriyle yok edilmiştir. 

Lokman'ın doktoru iyi bilinir ve genel kanı doktor olduğu yönündedir. İnsanlık tarihinde geçirdiği süre boyunca birçok hastayla ilgilendi ve tıp bilimine birçok katkılarda bulundu. Hatta bu, tıbbın atası olarak anılan kişidir. Bilgeliği ile ruh şifacısı olarak da bilinir. Ayrıca insanlık tarihine bıraktığı birçok sözü vardır. Bu kelimelerin örnekleri cömertlik geleneğidir, küçüğünü hor görme, küçüklük ancak Allah huzurunda belli olur; sana ihtiyaç arz eden kimseyi kırma; şüphe seni kimseyle dost etmez gibi insanlığa bıraktığı güzel sözleri bulunmaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...