Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ile anılan bu yıldan sonra ismi Borsa İstanbul olarak değiştirilen kısa ismi BİST olarak anılan kurum burada işlem yapan alıcı ve satıcıları güvenli bir ortamda bir araya getiren bir borsadır. Borsası bulunan tüm ülkelerde alıcı ve satıcıları güvenli işlem yapabilecekleri platformlarda bir araya getiren borsalar mevcuttur. Ülkemizde de bu görevi yerine getiren kurum Borsa İstanbul olmaktadır. Menkul kıymetler borsası olma özelliği taşıyan bu borsada satıcı ve alıcının arz ve talep dengesi ile beraber oluşturdukları fiyatlar doğrultusunda işlemler gerçekleştirilmektedir. Borsa İstanbul'da işlem yapabilmek için bankada açılan hesaplar üzerinden banka uygulamaları ile hisse senedi alınabileceği gibi çeşitli farklı aracı kurumlar ile çalışarak da Borsa İstanbul nezdinde işlem gören hisselerden alım satım yapabilirsiniz. Borsa İstanbul'da yer alan hisselerden alım yapabilmek için aracılar ile çalışmak gerekmektedir. Her aracı kurumun kendi belirlediği komisyon oranları üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde farklı komisyon tutarları olabilmektedir. Bunları hisse senedi işlemleri yaptığınız kurumlardan bilgi alarak öğrenmeniz mümkündür.

Borsa İstanbul'un Temel Görevleri

Borsa İstanbul kurumu en başta bir araya gelen alıcı ve satıcılar arasında güven ortamı oluşturarak menkul kıymetlerin alınıp satılmasına uygun zemin hazırlamakla görevlidir. Uygun rekabet ortamının sağlanması ve menkul değerlerin rahat bir şekilde işlem görebilmesi için gerekli teknik ve donanımsal altyapının oluşturulması da kurumun amaçlarını oluşturmaktadır. Borsa İstanbul nezdinde işlem gören tüm menkul değerlerin rahat bir şekilde alınıp satılması, uygun rekabet şartlarının sağlanması, alıcı ve satıcılara güven ortamının oluşturularak yönetiminin yapılması bu bağlamda temel amaçları oluşturmaktadır. Borsa İstanbul nezdinde işlem gören menkuller ait oldukları piyasalara göre farklılaşabilmektedir. Örneğin kıymetli madenler piyasasında tüm gün kesintisiz hizmet verilirken, borçlanma araçları piyasasında işlemler sabah saat 09.30'dan tam günler de 17.30'a yarım günlerde ise 11.50'e kadar devam eder.

Borsalar finansal sektörün olmaz ise olmaz kavramlarındandır. Bir borsada her türlü varlık alınıp satılabilmekle birlikte işleyişin sağlıklı devam edebilmesi için belirli yasal düzenlemelerin sağlanıyor olması gerekmektedir. Borsa İstanbul bu bağlamda hem alıcılar hem de satıcılar için uygun ortamı yaratan ülkemizin en önemli borsası olma özelliği taşımaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?

14 Mayıs 2022

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?Blok zinciri şifreleme yolu ile oluşturulan ağ kümesi ol...