Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?

14 Mayıs 2022

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?

Blok zinciri şifreleme yolu ile oluşturulan ağ kümesi olarak tanımlanabilir.  Kripto paraların insan hayatına girmesiyle birlikte adından oldukça söz ettiren Blockcahin bir teknoloji ürünüdür. Maddesel olarak bir bütünlüğü bulunmamasına rağmen bir çok yatırımcının ilgi odağı olmayı başardığı görülmektedir. Blockchain kümeler halinde oluşturulmuş veri depolarının birbiri ile bağlam kurulması sonucunda bir zincir haline gelmesinin soncudur. 

Blockchain temel olarak verilerin depolanması, saklanması ve güvenli bir şekilde transferine olanak sağlayan gelişmiş bir sanal ağdır. Her bir blokunda birden fazla küme veya sunucu barındırması, merkeziyetsizleştirmenin ilk adımını oluşturmaktadır. Bu durum sonucunda herkesin ulaşımına imkan sağlayan yeni bir sanal dünya oluşturulduğu görülmektedir.

Kripto Para Nedir?

Kripto para Blok zinciri üzerinde kümelenen, her sunucunun veya diğer adıyla kripto madencisinin elde etmiş olduğu gelirdir. Kripto paralar, Blockcahin teknolojisine dahil olmanın getirisidir. Zaman içinde sanal paraların çeşitliliğinin artması ve buna bağlı olarak kripto paraların hacminin artması blockcahinin büyümesine neden olduğu görülmüştür. 

Blockcahin teknolojisine dahil olmak kolay ve basit olarak tanımlanmış olsa da son derece karmaşık bir yapıya sahip olduğu göz ardı edilmemelidir. Bloklar halinde oluşturulmuş bu ağ, her geçen gün büyümesinden dolayı birçok kripto para da piyasa da yerini almıştır.

Sanal Para Nedir?

Sanal para geleneksel para tanımının dışında kalan bir olgudur. Paranın temel özellikleri arasında yer alan maddi olması ve elle tutulabilirlik özelliği, sanal para için geçerliliğini yitirdiği görülmektedir. Birçok uzman tarafından para olarak tanımlanmamış olsa bile kullanıcıların para özeliklerini atfetmesi kripto paraların değerinin artmasına neden olmuştur. Blok zinciri üzerinde kümelenen madenciler için oldukça cazip olan kripto paralar, kendi borsalarında da listelenmesi ile birlikte her yatırımcının kullanımına sunulmuştur.

Sanal Para Nasıl Alınır?

Sanal para teorik olarak, geleneksel para özelliklerini taşımamasından dolayı elden ele dolaşımı gibi bir durumu söz konusu değildir. Bu durum ise kripto para borsalarının doğmasına neden olmuştur. Kripto para borsaları hacim ve işlem kapasitesine bağlı olarak birçok sanal parayı yatırımcılara sunmaktadır.  Kripto paralar genel itibari ile soğuk cüzdanlarda saklanması ve şifreleme yolu ile korunması sebebi ile para transferleri için de oldukça tercih edildiği görülmektedir.

Blok zinciri içerisinde yüz binlerce sunucuyu ve madenciyi barındırması sebebi ile gerçekleştirilen işlemler sürekli kayıt altında tutulmaktadır. Günümüz bankacılık sisteminde uygulanan havale/EFT gibi para transferi işlemlerini, burada sunucular aracılığı ile gerçekleştiği görülmektedir.Her yeni bir blok eklenmesinde ise hacmin artması ve buna bağlı olarak, bağlı bulunan kripto paranın da değerinin artması beklenmektedir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...