Özel Tüketim Vergisi Nedir?

4 Mayıs 2022

Özel Tüketim Vergisi Nedir?

Özel tüketim vergisi pek çok noktada karşımıza çıkan konulardan bir tanesini oluşturmaktır. Özel tüketim vergisi nedir? Sorusu bu nedenle pek çok kişi tarafından içeriği merak edilen konulardan biridir. Özel tüketim vergisi hem ürün yada malzeme alan kişileri hem de bu ürünleri satan kişileri ilgilendirdiğinden çift taraflı incelenmesi gereken bir konu olmaktadır.  Bu vergi türü de diğer vergilerde olduğu gibi devlete kaynak oluşturmak ve kamu harcamalarında değerlendirilmek üzere çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatı üzerinde oluşturulan bir kaynak aktarılması işlemidir. Her ülkenin birbirinden farklı vergi sistemleri ve vergi kalemleri mevcut olabilmektedir. Özel tüketim vergisi de ülkemizin vergi kalemlerinden en önemlilerinden birini oluşturan kalemlerden biridir. Bir çok Avrupa ülkesinde farklı oranlarda alınmakta olan özel tüketim vergisi ülkemizde ilk olarak Avrupa ülkelerine uyum kapsamında 2002 yılında alınmaya başlanmıştır. Bu vergi belirlenmiş olan malların üzerinden belirli bir oran pay edilerek alınan vergi türüdür. ÖTV vergisinin alınmaya başlanmasında tek sebep Avrupa birliği uyum kapsamı değil aynı zamanda 1999 yılında yaşanan büyük deprem felaketi de sayılabilmektedir. Bu dönemde ülkemizin yaşadığı ciddi ekonomik baskılar nedeni ile yeni gelir kalemlerine ihtiyaç duyulmuş bu da ÖTV gibi bir vergi türünün ülkemizde de alınmaya başlanması sürecini hızlandırmıştır.

ÖTV Kapsamı

Özel tüketim vergisi ilk çıktığı yıllarda daha çok lüks kullanıma uygun ürünler için değerlendirilip hazırlanan bir vergi türüdür. Belli başlı ÖTV alınan ürünler arasında aşağıda yer alan kalemleri saymak mümkündür.

  • Motor gücü 5o kw -motor silindir hacmi 1800 ü aşmayan taşıtlar için %45-%80 arasında değişen oranlar ile ÖTV  tahsil edilmektedir.
  • Mücevher ve ziynet eşyaları
  • Kürk
  • Alkollü ürünler, tekel malları, sigara
  • Kömür, fosil atık
  • Benzin

ÖTV oranlarında zaman zaman hükümetin aldığı önlemler kapsamında farklılaştırılmalara gidilebilmektedir. Örneğin ülkemizde araçlar için 2008 ve 2009 yılları arasında uygulanan ÖTV indirimi kapsamında satışlar yapılmıştır. 2022 yılında ise alınan karar ile matrahlar değiştirilerek %80 olarak alınan ÖTV lerde matrahlar arttırılarak alınan vergiler %70 oranlarına çekilmiştir. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...