Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kullanılan kelimeler olmaktadır. Günlük kullanım dilimizde her ne kadar bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullansak da aslında bu iki kavramı birbirinden ayıran özellikleri mevcuttur. Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir? Sorusu ile ilgili bilgiler bulabileceğiniz yazımızın devamında bu iki terimin farkları maddelenmiştir.

  • Ekonomi bir bilim olarak anılan ekonomi sisteminin genel olarak kullandığı sistemler bütünüdür. Bu anlamı ile ekonomi hem ekonomi bilimini ifade etmekte kullanılmakta hem de bu bilimin oluşturduğu sistemler bütününü oluşturmaktadır. İktisat kavramı ise sadece ekonomi bilimi olarak anılmaktadır.
  • Ekonomi terimi daha çok uygulama esnasında kendini göstermekte olup iktisat kavramı ise belirli bir hedefe yönelik teorileri üretmektedir. Buna dayanarak şu şekilde bir açıklama yapılabilir. Aslında ekonomi iktisadın içinde bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Yani iktisat ekonomi bilimi hakkında teoriler üretmekte ekonomi ise bu üretilenleri hayata geçirmektedir. Bu şekilde bakıldığında bu iki kavramın içe içe geçmiş nitelikte kavramlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Ama temel manada terimlerin birbirinden farkları bulunmaktadır.
  • Ekonomi batı kaynaklı dillere dayanmakta ve anlamını buradan almaktadır. İktisat kavramı ise daha çok doğulu kaynaklardan dilimize geçmiş bir terim olmaktadır.
  • İktisat teriminin içerisinde sadece ekonomik kavramlar ve yönlendirmeler bulunmamaktadır. İktisata yöne veren pek çok politik olaylarda iktisatla beraber harmanlanarak analiz edilmektedir. Ekonomide ise daha çok sayısal verilerin analizleri ve incelemeleri yapılmaktadır.

İktisat kavramı genel olarak ekonominin işleyişi ve piyasa süreçlerini incelemektedir. Bu noktada ekonomiye etki eden tüm bileşenleri hem sosyal hem de teknik terimler kullanılarak analiz yapılmaktadır. Ekonominin incelenmesi iktisadi açıdan bakıldığında iki farklı kategoriden yapılmaktadır. Bunlardan genel olanı yani tüm dünya ve milletlerin ekonomileri konu alınarak yapılan incelemelerin konusu makro iktisat bölümüne girmektedir. Diğeri ise daha dar kapsamda yapılan incelemeleri ele almaktadır. Bu gruba ise hane halkı, firmalar yani üretici ve tüketici arasında oluşan piyasaları inceleyen grup olan mikro iktisat kavramı eşlik etmektedir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?

14 Mayıs 2022

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?Blok zinciri şifreleme yolu ile oluşturulan ağ kümesi ol...