Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan tüm ülkelerin ekonomilerini derinden etkilemiştir. Halen ekonomilerde etkileri süren ve pek çok ekonomik gerilim yaşanmasına neden olan virüs bu dönemde ekonomileri kökünden değiştiren olaylara da neden olmuştur. Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir? Sorusuna çok yönlü yanıt vermek gerekir ise bu sorunun cevabı çoğu olumsuz ama bir kısımda olumlu etkilerinin olduğu yönündedir. Yazımızın devamında pandemi döneminin ekonomik etkilerinden kısa bir özet bulabilirsiniz.

  • Bir çok kişi bu dönemde işyerlerinin kapalı kalmasından dolayı işsiz kalmış veya iş değiştirmek durumunda kalmıştır. Sadece Amerika için ölçümlenebilen işsizlik sayısı bu dönemde %10.4'e yaklaşmıştır.
  • E-ticaret uygulaması olmayan bir çok yer ciro kayıplarından dolayı kapatılmak durumunda kalmıştır.
  • Tüm dünya borsalarında bu dönem içerisinde sert düşüşler gözlemlenmiştir.
  • Tüm dünya genelinde resesyon riski artmıştır.
  • Salgın boyunca bazı sektörler daha olumsuz etkilenmiştir. En olumsuz etkilenen sektörlerin başında ulaşım ve seyahat sektörü gelmiştir. Özellikle uçuş sayılarında ve yoğunluğunda yaşanan düşüşlerin etkisi halen devam etmektedir.
  • Salgın zamanında tüm dünya genelinde yaşanan kısıtlamalar nedeni ile petrol gerilemiş olup bu dönemde petrol fiyatları son zamanların en düşük seviyelerini görmüştür.
  • Aşı bulunmasından önceki dönemlerde bazı ilaç firmalarının hisseleri tavan yapmıştır.
  • Virüsle birlikte değişen tüketim alışkanlıkları ile yeni ekonomik modeller ortaya çıkmıştır. E-Ticaret görülmemiş bir şekilde ivme kazanmış olup bu alışkanlıklar yeni bir dönem başlatmıştır. Şu an bir çok firma oluşan yeni sisteme adaptasyon için yenilikçi pazarlama yöntemleri denemektedir.
  • Bir çok firma evden çalışma şeklinde geliştirdikleri platformlar ile yeni çalışma dönemine merhaba dedi. Pandemi etkisinin azaldığı bugünlerde bile pek çok şirket haftanın belirli günlerinde evden çalışma işlemlerine devam etmektedir.
  • Salgının en büyük etkilerinden biri kuşkusuz dünya tedarik zincirinin aksaması olmuştur. Bir çok firma hammadde bulamadığından üretim yapamamış bu da doğal olarak enflasyonları arttırmıştır. Tüm dünya ülkelerinde şu an kendi gelişmişlik düzeylerine göre enflasyonun yarattığı etkiler devam etmektedir. Ülkemiz bu süreci en olumsuz atlatan ülkeler arasında yer almıştır.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?

14 Mayıs 2022

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?Blok zinciri şifreleme yolu ile oluşturulan ağ kümesi ol...