Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre Şirketler

Araştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verilere bakıldığında ilk onda yer alan büyük şirketlerin çoğunluğu Amerika merkezli, internet ve yapay zeka kullanımına yönelik faaliyet gösteren şirketlerdir. Bu şirketler aşağıdaki gibi özetlenebilir.

  1. Apple Inc.
  2. Microsoft Corporation
  3. Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco)
  4. Amazon
  5. Alphabet
  6. Facebook
  7. Tencent Holding
  8. Tesla Inc.
  9. Alibaba Group Holding
  10. Berkshira Hatway Inc.

Apple, iletişim alanında faaliyet gösteren Amerika merkezli teknoloji şirketidir. Mobil, kişisel bilgisayarlar, tabletler ve iPod gibi ürünlerin tasarım, üretim ve satışını gerçekleştirir.

Microsoft; yazılım, bilişim, elektronik alanlarında faaliyet gösteren Amerika merkezli teknoloji şirketidir. Şirket, elektronik yazılımlar, bilgisayar programları, bilişim hizmetleri tasarımı, üretimi, lisansı ve satışını gerçekleştirir.

Suudi Arabistan’ın gaz ve petrol şirketi olan Saudi Aramco; ham petrol, doğal gaz ve petrokimya türevleri üretimi gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda şirketin günlük petrol üretimi genel karşılaştırmada en fazla olup yine en önemli enerji projelerinden olan Master Gas System ile ulusal enerji karışımını temiz yakıta dönüştürmeyi başarmıştır.

Amerika menşeili Amazon, en büyük e-ticaret uygulaması olup mobil ve internet tabanlı uygulama ile kullanıcılara sunulmaktadır.

İnternet ve yazılım hizmetleri alanında faaliyet gösteren şirket Amerika merkezli olup işletim sistemi, cep telefonu ve arama motoru gibi ürünlere sahiptir.

En büyük iletişim ağı sağlayıcılarından olan Facebook, Amerika menşeili olup internet ve mobil tabanlı uygulamalarla kullanılabilen sosyal medya hesabıdır. 

Bilişim sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet gösteren Tencent Holding'in merkezi Çin’de yer almaktadır. Çin başta olmak üzere Dünya pazarına açılmış olan Şirketin,  internet özelinde olmak üzere mobil oyunlar, e-ticaret, sosyal ağ, anlık mesajlaşma, web portalı ve kitle iletişim araçları gibi alanlarda ürünleri bulunmaktadır.

Tesla, Amerika merkezli enerji ve ulaşım sektörüne sinerji kazandıran, elektrikli araç tasarımı, üretimi ve satışı gerçekleştiren şirkettir. Elektrikli araçların yanı sıra enerji sektöründe de faaliyet gösteren Şirketin, güneş çatıları ve akü vb. ürünleri de mevcuttur.

Bilinen en büyük çevrim içi e-ticaret firmalarından biri olan Alibaba, Çin merkezli olup Dünya’ya yayılan bir ticaret alt yapısına sahiptir. Alibaba, internet teknolojilerini kullanarak çeşitli kanallar arasında satış hizmeti sunmakta ve çeşitli sektörlerde yatırım yaparak dünya çapında tanınmıştır. 

Berkshira, merkezi Amerika’da bulunan holding yapısında bir şirkettir. Holding çatısı altından çeşitli yatırımlar yapılmakta olup finansal hizmetler, yatırımlar, sigorta, taşımacılık, medya ve gıda sektörlerinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?

14 Mayıs 2022

Blok Zinciri Yani Blockchain Nedir?Blok zinciri şifreleme yolu ile oluşturulan ağ kümesi ol...