Finansal Risk Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

29 Nisan 2022

Finansal Risk Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Finansal risk bir kişinin veya bir kurumun parasal kıymetlerini çeşitli nedenlerle kaybetme riskine denmektedir. Finansal riskler finansal piyasalarda oluşabildiği gibi farklı platformlarda da oluşabilmektedir. Bu risklerin finansal piyasalarda oluşan riskleri alım satım esnasında kaybedilebilecek kayıplardan oluşmaktadır. Finansal riskin oluşumuna bağlı olarak pek çok farklı türü bulunmaktadır. Yazımızın devamında Finansal Risk Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Sorusuna daha ayrıntılı yanıtlar bulabilirsiniz.

Finansal Risk Çeşitleri

Finansal risklerin oluşum şekillerine göre farklı kategorilerde incelenebilmektedir. Bunlar kısaca;

  • Yatırım Riskleri:  Finansal risk çeşitlerinden olan yatırım riskleri yatırımdan kaynaklı alım ve satım işlemlerinden oluşabilecek durumlardan doğmaktadır. Piyasa değişkenlik gösteren bir unsur olduğundan ani dalgalanmalar yada fiyat farklılaşmaları yatırım riskleri doğurabilmektedir. Bu durumda piyasa, likidite ve kredi riskleri de yatırım riskinin içinde düşünülebilmektedir.
  • Likidite riski : Yatırım yapılan piyasanın likit olmaması gibi sebeplerle yeterince alış ve satış işlemi olmamasından kaynaklı elindeki varlıkların istenildiği zaman elden çıkarılamama riskidir. Bu gibi durumlara kişi veya kurumlar ellerinde bulunan varlıkları zararına satarak piyasadan çıkmak durumunda kalabilirler.
  • Piyasa Riski : Piyasada yer alan fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak oluşan risklerdir. Faiz oranların değişmesi piyasa riski doğuran en önemli olaylardan biridir.
  • Kredi Riski :  Borç veren kurum veya kişilerin borç verdiği tutarı geri alamama riskine kredi riski denmektedir. Kredi riskini ülke ve global olarak daha geniş bir bakış açısı ile düşünüldüğünde ekonomik krizler veya küresel ekonomik krizlere neden olabilmektedir. Ülkelerin kredi borcu büyüdükçe kredi genişlemesine bağlı olarak ekonomik kriz riskleri de bulunmaktadır.
  • Operasyonel Risk : Sistemlere ve iş yapış şekillerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek risk çeşididir. Bu hatalar sistem hatası nedeni ile olabileceği gibi bazı durumlarda yanlış yapılan işlem sonucu da doğabilmektedir. Siber saldırıların yarattığı tehlike de operasyonel risk sınıfında değerlendirilebilmektedir.
  • Uyumluluk riski: Kanunlara aykırılık nedeni ile doğabilen risklerdir. Firmaların yaptığı işlemlerde kanun ve yasalara aykırı hareket etmesi sebebi ile finansal riskler oluşabilmektedir. Bu gibi durumlar uyumluluk riski adı altında irdelenmektedir.

Firmalarda finansal risk yönetiminden firmada çalışan tüm bireyler sorumludur. Bunun için risk doğurabilecek her konu ince bir şekilde ölçülmeli, analiz edilmeli ve raporlanmalıdır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...