Dünya Tarihine Damga Vuran İnsanlar 

9 Haziran 2022

Dünya Tarihine Damga Vuran İnsanlar 

Dünya tarihi savaş, buluş ve devrimler gibi çeşitli büyük olaylarla doludur. Tarihin her anında ise yeni bilgiler, yeni tecrübeler, yeni yaşamlar bulunmaktadır. Her başarının, tarihte iz bırakan her olayın arkasında belirli isimler vardır. Bu insanlar dünya tarihine damga vuran insanlar olarak halk arasında da tanınmaktadır. 

Büyük İskender

İskender tahta geçtiğinde diğer krallara göre küçük bir yaşta olmasına rağmen hiç zorlanmamış, Pers İmparatorluğu’nu işgal etmeye başlamış. Tyre şehrini ele geçirmiştir. İki ay gibi kısa bir sürede Gazze düşmüş, Mısır şehri ise teslim olmuştur. Üç yıllık savaş sonrasında Doğu İran alınmış ve ilerleyişini Orta Asya yönüne sürdürmüştür. 11 Yıl boyunca yaptığı savaşlardan hiçbirini kaybetmemiştir. Yaşadığı süre boyunca da çok sayıda yeni şehir kurmuştur.

Isaac Newton

Matematik ve fizik alanlarında önemli buluşları bulunan bir bilim insanıdır. Matematik dalında (a+b) üstü a formülünü, üstel seri açılımını verme şeklinde genel iki terimi içerisinde barındıran teoremini bulmuştur. Ayrıca Kepler yasalarıyla ele alınan yerçekimi yasasını ve merkezkaç kuvveti yasasını ilk olarak Newton ortaya koymuştur. 

Cengiz Han

Dünya tarihine damgasını vuran insanlar arasında yer alan Cengiz Han Orta Asya’da bulunan göçebe kavimleri birleştirerek Moğolistan ismiyle bir devlet kurmuştur. Hükümdar olduğu dönem boyunca, Pasifik Okyanusu’ndan Hazar Denizi’ne sonrasında Karadeniz’e kadar uzanan bir imparatorluk kurmuştur.

Platon

Platon, Yunan filozofu, matematikçi, ve ilk kez yüksel öğretim kurumu olan Atina Akademi’sinin kurucusu niteliğindedir. Atina Akademisi, günümüzde bulunan modern üniversite öğretiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Akıl hocası olan Sokrates ve kendi öğrencisi olan Aristoteles ile birlikte bilim ve felsefe alanının temellerini atmıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk, I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etmiştir. Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Hükümeti'ni kurmuş, askeri eylemleriyle İtilaf Devletleri tarafınca gönderilen askeri güçleri bozguna uğratmış ve Türkleri zafere götürmüştür. Mustafa Kemal Atatürk hemen sonra eski Osmanlı İmparatorluğu'nu çağdaş ve seküler bir ulus devletine dönüştürmek için politik, ekonomik, sosyal ve kültürel reformlar başlatmıştır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...