Ekspertiz Raporunda Hangi Bilgiler Bulunur?

16 Nisan 2022

Ekspertiz Raporunda Hangi Bilgiler Bulunur?

Ekspertiz raporu genellikle finansal kurumlardan kredi kullanımı esnasında kredi teminatı olarak verilen taşınmazlar için değer belirleme için yapılan inceleme raporlarını kapsamaktadır. Ekspertiz raporunda taşınmaz ile ilgili pek çok bilgiler bulunmaktadır. Bankaların ve finansal kurumların ipotek karşılığı olarak kullandırıldığı kredilerde kredi teminatına bankanın kredi politikalarına bağlı olarak mesken, arsa, dükkan, tarla, işyeri, fabrika gibi taşınmazlar alınabilmektedir. Kredinin teminatına kabul edilecek taşınmazlarda ise ekspertiz raporunda açıklığa kavuşan bazı bilgiler mevcuttur. Ekspertiz raporunda hangi bilgiler bulunur? Sorusu özellikle ekspertiz işlemi yaptıran kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Ekspertiz raporunda bulunan bilgiler taşınmazın vasfına bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak ekspertiz raporunda bulunan bilgiler yazımız detayında belirtilmiştir.

  • Ekspertiz raporunda taşınmaz ile alakalı ada, pafta ,parsel bağımsız bölüm numarası, yüzölçümü gibi bilgiler yer almaktadır.
  • Ekspertiz raporunda finansal kurumlar için teminat kabul etmemekle ilgili bir diğer önemli bilgi taşınmazın üzerinde herhangi bir takyidat işleminin bulunup bulunmadığıdır. Yani taşınmazın üzerinde bulunan ipotek, haciz gibi şerhler ekspertiz raporunda görüntülenebilmektedir.
  • Ekspertiz raporunda bankaların kredi limitlerini etkileyecek en önemli bilgi taşınmazın ekspertiz değeridir. Bu değer acil satış değeri ve normal şartlarda ki satış değeri olarak iki ayrı bilgi olarak verilmektedir. Bankaların hangi değeri dikkate alarak kredi vereceği tamamen banka kredilendirme politikalarına ve krediyi çekmek isteyen kurum veya kişinin kredi değerine göre değişebilmektedir.
  • Ekspertiz raporunda taşınmaz için imar bilgileri, sigorta değeri ve koordinatları gibi bilgiler de bulunmaktadır. Bunun dışında ekspertiz yapılan taşınmazın fotoğrafları da ekspertiz raporunun ekinde sunulmaktadır. Bu şekilde teminata alınacak yer ile ilgili kredi veren kuruluşların daha fazla bilgi sahibi olması ve güncel durumunun görüntülenebilmesi amaçlanmaktadır.

Araçlar İçin Ekspertiz Raporu

Ekspertiz raporları taşınmazlar için yapılabileceği gibi araçlar için de yapılabilmektedir. Genellikle ikinci el araç alım satımında başvurulan bu işlemlerde aracın daha önceden kazası olup olmadığı, herhangi bir parçasının değişip değişmediği bilgileri bulunmaktadır. Bunun haricinde bu raporlarda aracın performansı ile ilgili teknik bilgilere de yer verilmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hu...

Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki ...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...