Haciz Nedir?

26 Mart 2022

Haciz Nedir?

Haciz belirli bir sözleşme gereği ödenmesi gereken borçların zamanında ödenmemesi sebebiyle borçlunun taşınmazları ve maddi varlıkları üzerine gönderilen ve borçlunun bu mallar üzerinde ki tasarruf imkanını sınırlayan bir durumu kapsamaktadır. Haciz göndermekteki amaç borçlunun borcunu ödemesini sağlamak olmakla birlikte haciz göndermek için bazı koşulların sağlaması gerekmektedir. Son günlerde ekonomide gelinen noktada bir çok kişinin borcunu ödemekte zorlandığı günler yaşanmaktadır. Haciz nedir? Sorusu bu nedenle arama motorlarında sıklıkla araştırılan konulardan biri olmaktadır. Haciz işlemlerinin başlatılması için öncelikle borcun ödenmediği konusunda icra dairelerine giderek borçlu kişi ve kurumlara yasal takip işlemlerinin başlatılması gerekmektedir. Yasal takip işlemlerinin başlatılması aşamasında borçluya gönderilen ihtarname niteliğinde ki belgede borucun ödenmesi için belirli bir tarih verilerek tebligat yapılmaktadır. Bu sürenin sonunda kapatılmayan veya kapatılmak için herhangi bir girişimde bulunulmayan borçlar için icra ve haciz işlemlerine başlanabilmektedir.

Hacze Konu Mal Olmaması Durumunda İşlem Nasıl Sonuçlanır?

Borçlunun kendi adına kayıtlı olmayan malvarlığı yok ise haciz işlemi yapılamamaktadır. Kötü niyetli olarak borcun ödenmediği tarihten itibaren iki yıl içerisinde borçlunun mal varlığında bir eksilme tespit edilir ise bu dava konusu olabilmektedir. 

Hangi Mallar Üzerine Haciz İşlemi Yapılabilir?

Haciz işlemi borçlunun üzerinde bulunan gayrimenkuller ve araçlar üzerine yapılabildiği gibi borçlunun mevduat hesaplarına da haciz işlemi uygulanabilmektedir. Haciz işlemi uygulanamayacak varlıklar ve eşyalar ise kişinin geçimini sağlayabileceği yada ikamesi olmayan eşyalarının üzerine haciz konulamamaktadır. Örneğin ev hacizlerin de evde bir televizyon var ise bu durumda lüzumlu görüldüğünden bu eşya haczedilememektedir. Bu eşyalardan evde ikiden fazla olması durumunda haciz işlemi uygulanabilmektedir. Mevduat hesaplarına yönelik yapılan haciz işlemlerinde haciz tutarı tüm hesabı karşılayacak şekilde alınmaktadır. Bu durumda hacze konu borç kapatıldıktan sonra haciz kaldırma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Haczedilen malların ve eşyaların nereye götürüldüğü sorusu için verilecek yanı ise yeddi emin depoları olmaktadır. Borçlunun borcunu ödeme süresi içinde kapanan borçlar için tutulan bu eşyalar emanet olarak bu yerlerde tutulmaktadır. Bu süre içinde sözleşmeyi kapsayan borç tutarı ödenip kapatılırsa haciz işlemi sona erdirilmektedir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hu...

Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki ...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...