Kung-Fu Nedir?

15 Mayıs 2022

Kung-Fu Nedir?

Kung Fu, Çin Mücadele Sanatlarının yaygın olarak bilinen ismidir. Kelime anlamı olarak Kung, toplum, uğraşmak ve bilmek şeklindedir; Fu ise, Eren, kuvvet, ahenk, felsefe ve sanat anlamına gelmektedir. Bu iki kelimenin birleşiminden saldırı ve savunma hareketlerini içerisinde barındıran Kung Fu doğmaktadır. 

Kung Fu geliştirildiği zamanlarda üç amacı bulunmaktaydı. Bu amaçlar; vücudun fiziksel olarak sağlamlığını kazanmak ve sürdürmek, kendini savunmayı öğrenmek, ruhi gelişimi kazanmak şeklindedir. Günümüzde ise bu amaçları kullanma doğrultusunda bazı farklı kutuplaşmalar bulunmaktadır. 

Kung Fu antrenmanlarında kişi öncelikle gerektiği zamanlarda kendisini veya bir yakınını koruyabilecek formunu bulması ve bunu koruması gereklidir. Daha sonra ki aşamalarda vücuda fiziksel katkıları gelmektedir. Hayatı boyunca düzenli Kung Fu yapmış olan bir kişi yaşlandığı zaman bile vücudu atletik ve canlı bir görünümde olur. Kung Fu’nun diğer bir özelliği ise kişisel gelişime katkı sağlamasıdır. Sabır, ileri görüşlü olma ve sakinlik özelliklerinin gelişmesine yardım eder. Kung Fu sanatında profesyonelleşebilmek için; kuralları iyi anlamak için iyi ileri görüşlü olma, güç ve teknik gelişimi için sabır, karşılaşmalar esnasında rakibin açıklarını görerek saldırıya doğru zamanda geçebilmek ise sakinlik gereklidir. 

Kung-Fu'da Teknik

Kung Fu da sakin dövüş sanatı olarak bilinen WING-TSUNG ismi verilen teknik çok seri ve sert şekilde el ve ayak hareketleri ile yapılmaktadır. Bu tekniğin baş hocası kabul edilen kişi ise “Mr. Yıpman” dır. 

Kung-fu sporu başladığı zamanlardan günümüze kadar birçok değişikliklere uğramış olsa da hiçbir zaman savunma sanatının dışına çıkmamıştır. Bu spor dalı hiçbir zaman öldürmek, zarar vermek, yaralamak amaçlarıyla bir vahşet aracı değil her zaman şiddeti yenmek, karşıdan gelen şiddeti engellemek ve onu zararsız hale getirmek sporu ve tekniğidir. Günümüzde de hareketler centilmenlik sınırları içerisinde yapılır. Ayrıca bütün tekniklere unutulmaması adına sahip çıkılır. 

Kung-Fu Karşılaşmalarında Zaman Durumu

Her Kung-fu müsabakasının 2 dakika süresi bulunmaktadır. Ayrıca bu karşılaşmalar 3 raunttan oluşmaktadır. Her karşılaşmanın raunt arası ise 30 saniye olmak üzere mola verilir. Bu mola süresi ise gerektiği takdirde yetkililer tarafından uzatılabilir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?

26 Mayıs 2022

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?Basketbolda hakemlerin kullandığı pek çok işaret bu...

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  

19 Mayıs 2022

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  Yaşlılıkta spor yapmanın önemi nedir sorusu he...

WWE Nedir?

18 Mayıs 2022

WWE Nedir?WWE, World Wrestling Entertainment teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. A...

Uzak Doğu Dövüş Sporları

18 Mayıs 2022

Uzak Doğu Dövüş SporlarıUzakdoğu dövüş sporları rakibin saldırısını durdurmayı am...