Formula 1 Nedir?

13 Mayıs 2022

Formula 1 Nedir?

Formula 1, oto yarışlar içerisinde genel itibari ile kendisinden en çok söz ettiren yarış sporlarının başında yer almaktadır. Formula 1 Nedir? sorusuna ise; bu spor dalı içerisinde oldukça geniş tanım yapmak mümkündür. Fakat temelde belirli teknik ve özel şartları sağlayan, özel olarak otomobil üreticileri tarafından tasarlanan araçların kullanılmasıyla ortaya çıkan spor türü olarak tanımlanabilir.

Formula 1, tarihçe olarak oldukça yakın bir zamana sahip olmuş olsa da içten yanmalı motorların icadı ile ortaya çıktığını söylemek yanlış bir varsayım olmayacaktır.  Spor müsabakaları içinde diğerlerinden oldukça farklı icra edilme sebebi ise; başlangıç olarak sanayi devriminin spor kültürüne etkisi ve makineleşmenin insanda uyandırmış olduğu duygu ve heyecanı farklı yorumlama isteğinden kaynaklanmaktadır.

Formula 1 Nedir? Teknik Bilgiler Nelerdir?

Formula 1 Nedir? sorusuna daha önce ki başlıkta yanıt bulmak mümkündür. Forumla 1 teknik bilgileri ise genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Formula 1 araçlarında genel olarak 1.6 çift turba beslemeli hybrid V6 motorlar kullanılmaktadır. Hybrid teknolojisi motor çalışma sırasında kaybolan enerji ve ısıyı, tekrar güce dönüşmesini sağlayarak motor performansının artmasına yardımcı olmaktadır.
  • Formula 1 araçlarının oldukça yüksek hızlara çıkması sebebi ile sürtünme kuvveti de buna bağlı olarak artmaktadır. Sürtünme kuvveti diğer adıyla drag arttıkça motorun güç kaybetmesi ve buna bağlı olarak aracın istenilen hıza ulaşamaması durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise aerodinamik ile çözüm bulmuştur.
  • Formula 1 yarışında kullanılan lastik türleri ise kabak lastik olarak adlandırılan, pist özelliklerine uygun şekilde üretilmektedir.

Formula 1 Süresi Nedir?

Formula 1, spor müsabakaları içinde en geniş zamana yayılmış bir spor türü olarak icra edilmektedir. Bu durum ise Formula 1 Nedir? neden süresi bu kadar uzun gibi sorular ile gündeme gelmektedir. Formula 1, fanatikleri arasında hafta sonu yarışları olarak adlandırılmaktadır.  Bu süre ise Cuma günü ile başlamakla beraber Pazar günü son bulmaktadır. Toplamda üç gün sürmektedir. Bu da Formula 1 severlerin doyasıya yarış heyecanını yaşamasına neden olur.

Formula 1 yarışları resmi olarak Cuma günü başlamış olsa da burada amaç sürücülerini pisti tanıması ve uyum sorununu gidermektir. Sürücüler yarışa engel herhangi bir durumla karşılaşması durumunda bildirim yaparak, bu durumun ortadan kalkmasını sağlar.Cumartesi ve Pazar günleri ise yarışlar icra edilir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?

26 Mayıs 2022

Basketbolda İşaretler Ne Anlama Gelir?Basketbolda hakemlerin kullandığı pek çok işaret bu...

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  

19 Mayıs 2022

Yaşlılıkta Spor Yapmanın Önemi Nedir?  Yaşlılıkta spor yapmanın önemi nedir sorusu he...

Uzak Doğu Dövüş Sporları

18 Mayıs 2022

Uzak Doğu Dövüş SporlarıUzakdoğu dövüş sporları rakibin saldırısını durdurmayı am...

WWE Nedir?

18 Mayıs 2022

WWE Nedir?WWE, World Wrestling Entertainment teriminin kısaltması olarak kullanılmaktadır. A...