Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı?

14 Haziran 2022

Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı?

Antik Mısırlıların uzun yıllar öncesinde Mısır firavunları Keops (Khufu), Kefren (Khafre) ve Mikerinos (Menkaure) için yapılan Mısır Piramitleri’nin nasıl yapıldığı günümüze kadar araştırma konusu olmuştur. Bilim insanları ise bu devasa ve görkemli anıtların nasıl inşa edildiğine açıklık getirmek için parçaları bir araya getirerek çeşitli araştırmalar yaptı. Geçilen son 20 yıl içerisinde yeni keşif ve çalışmalar sayesinde araştırmacılar Mısır Piramitleri konusunda daha kesin bilgilere ulaşmıştır. 

Mısır Piramitleri

İlk ve en büyük Mısır Piramidi M.Ö. 2551 yılında hüküm sürmeye başlayan Mısır firavunu Keops tarafınca inşa edilmiştir. Büyük Piramit olarak da isimlendirilmektedir. Asıl adıyla Keops Piramidi yaklaşık 138 metre yüksekliğindedir. Ayrıca Keops Piramidi Antik Dünya’nın Yedi Harikası arasında yer almaktadır. 

Yaklaşık olarak M.Ö. 2520 yıllarında hüküm süremeye başlayan firavun Kefren’in Piramidi ise Keops Piramidinden çok az bir farkla küçüktür fakat yüksek bir zemine inşa edilmiştir. Son ve üçüncü piramidi ise M.Ö. 2490 yıllarında hüküm sürmeye başlayan Mikerinos yaptırmıştır. Bu piramit 65 metre yüksekliği ile diğer piramitlerden daha küçük boyuttadır. 

Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?

Mısır Piramitleri’nin nasıl yapıldığı özellikle o dönem şartlarında yapılmış olması günümüzde büyük merak uyandıran bir konuydu. Bu Piramitlerin yapılmasında kullanılan teknikler, günümüz mühendislerin bile zorlanacağı durumların üstesinden gelinerek yüzyılları aşan bir süre içerisinde geliştirilmiştir. 

Sir Flinders Petrie isimli araştırmacının ortaya attığı bulgulara göre, piramitler ilk şekilde 5000 yıl öncesi Mısır’da inşa edilen dikdörtgen biçimindeki mastaba ismi verilen mezarlardan doğmuştur. 2630 yıllarında ise Sakkara kentinde inşa edilen Djoser’in önce dikdörtgen şeklinde inşa edilen mezarı sonrasında tünel ve odaların bulunduğu piramit şeklini almıştır. 

Firavun Snefru hükümdarlığında ise en az 3 piramit inşa edilmiştir. Bu piramitler ilk doğru piramit olarak kabul edilmekte ve yüzeyleri basamaklı değil pürüzsüz ve düzgün yapıdadır. Snefru’nun oğlu olan Keops ise babası ve atalarından ders alarak dünyadaki en geniş piramit olan Büyük Piramidi yaptırmıştır. Firavunlar piramitlerin yapımında yüksek rütbeli devlet adamlarını görevlendirmekteydi. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

İSVİÇRE MEDENİ KANUNU NEDİR? TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANDI? 

30 Ağustos 2022

İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında hukuk profesörü Eugen Huber tarafından hazırlanmıştır...

OLAĞAN ÜSTÜ HAL NEDİR?

30 Ağustos 2022

Olağanüstü hal veya kısa adı ile OHAL, olağanüstü durumlarda devletin hukuki açıdan daha r...

Nikola Tesla

13 Ağustos 2022

 Nikola Tesla Kimdir? Nikola Tesla, 1856 Sırbistan doğumlu Amerikalı bir mucittir. Elektrik ...