Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

27 Mart 2022

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir? sorusu her bir araç sahibinin oldukça yakından takip ettiği bir vergidir. Pek çok farklı verginin bulunduğu ülkemizde adından oldukça sık söz ettirmesiyle diğer vergilere oranla ön plana çıkmaktadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV yılda iki kez ödenmesi gerekli olan ve Karayolları Trafik Kanunu'nca belirlenen şartlara göre trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlardan alınan bir vergi türü olarak kısaca özetlenebilir. Araçlarınız için ödemek zorunda olduğunuz bu vergiyi ödemezseniz ne olur? Peki bu verginin alınma nedeni nedir? Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl hesaplanır? Bu yazımızda bu konuların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Motorlu Taşıtlar Vergisini Ödemezsek Ne Olur?

Motorlu Taşıtlar vergisi Nedir? sorusunun cevabını aldıktan sonra bir diğer önemli konu olan MTV ödenmezse me olur sorusuna cevap vermemiz de gerekmektedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunu yani MTV borcunu ödemeyenlere ilk olarak gecikme faizi uygulanır. Daha sonra ise Vergi Dairesi tarafından ikamet adreslerine uyarı gönderilir. Eğer yine ödenmezse en son aşama olarak banka hesaplarına haciz konulur. Haciz işlemi sonucunda da araç bağlanabilir. Eğer ki aracınızın bağlanmasını ya da evinize haciz gelmesini istemiyor iseniz bu vergiyi ödemeniz oldukça önemlidir. Bu yüzden motorlu taşıtlar vergisini ödememenin cezası diğer vergilere oranla daha büyük bir öneme sahiptir.

Motorlu Taşıtlar Vergisinin Alınma Nedeni Nedir?

Motorlu Taşıtlar vergisi Nedir? ve ödemezsek ne olur sorularını cevaplamanın yanında bu verginin alınma nedenine de bakmamız gerekmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse Motorlu Taşıtlar Vergisi; araçların doğaya salmakta olduğu gaz emisyon oranına, araç yaşı ve araçtaki koltuk sayısına göre her yıl belirli tutar ödenmek zorunda olduğunuz taşıt vergisidir. Araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra Motorlu taşıtlar vergisi ödenmeye başlanır. Genel olarak verginin ilk taksitini Ocak, diğeri de Temmuz ayında ödeyebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsiliniz için yetkilendirilmiş olan vergi dairesi müdürlüklerine giderek vergi ödemenizi gerçekleştirebilir, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni dilerseniz İnternet ya da İnteraktif Vergi Dairesi ya da e-Devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!
Önceki Yazi
Haciz Nedir?
Sonraki Yazi
Ticaret Hukuku

İlgili Yazılar

Ticaret Hukuku

4 Ağustos 2022

 Ticaret Hukuku nedir? Üretim, değişim ve tüketim aşamalarında ticaretle ilgili işleri d...

Çekişmeli Boşanma Davasında Temel Konular

29 Mayıs 2022

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma sürecinin hu...

Kat Mülkiyeti Nedir?

17 Mayıs 2022

Kat Mülkiyeti Nedir?Ana gayrimenkul yapısı içinde olan bağımsız bölümlerin üstündeki ...

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?

12 Mayıs 2022

Yapı Kayıt Belgesi Nedir?Ülkemizde faaliyet alanı olarak önemli bir yer kaplayan inşaat se...