Nakit Para Nedir?

13 Nisan 2022

Nakit Para Nedir?

Ülkemizde kullanılan Türk lirası banknotlar ve madeni paralar yasal ödeme araçları olarak kullanılan nakit para kavramına denk gelmektedir. Türkiye’de banknot basma yetkileri yalnızca Merkez Bankasına ait olmaktadır. Madeni paraları ise Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak Darphane olarak basımını yapılmaktadır.

Bizler de gereksinimlerimiz doğrultusunda basılan bu nakit paraları ya banka hesaplarımızdan çekebiliyoruz ya da alışveriş doğrultusu ile elde edebiliyoruz. Peki, nakit para nedir ya da bankalar bu nakit paraları nereden temin etmektedir?

Nakit Para

Nakit para; hemen kullanılması mümkün olan madeni ya da kâğıt paralar denk gelmektedir. Yani kişinin cebinde bulunan ve o an hemen kullanıma olanağına sahip olduğumuz paralardır. Akla gelen ilk anlamı bu iken nakit paraların birde banka ve Merkez Bankası arasında bir nakit para ilişkisi bulunmaktadır. 

Müşteriler sahip oldukları parayı güvenli bir şekilde saklamak istendiklerini nakit olan paralarını ya da değerli eşyalarını (altın, döviz) bankalara yatırırlar. Bunun karşılığında da müşterilerinin istedikleri ana kullanabilecekleri nakit bulundurur. 

Müşterileri, bankaların içerisinde tuttukları daha fazla nakit istedikleri zaman, bankalar bu ihtiyaçları Merkez Bankasından tedarik edebilir. Bankaların Merkez Bankasında birer hesapları bulunmaktadır. Bankaların bu hesaplarında yeterli oranda paraları mevcut ise bu parayı kullanabilirler. Eğer bankanın hesapları içerisinde yeterli parası yoksa banka, Merkez Bankasından borç almak zorunda kalmaktadır. Merkez Bankasından alınan bu borçlanma için bankaların Merkez Bankasına bir teminat sunması ve bunun için de bir faiz ödemesi gerekmektedir. Banka, Merkez Bankasından bu parayı çekerse sıradan basılı ve kâğıt nitelediğinde olan banknotlar, nakit paraya dönüştürülmektedir. Yani bunlar birer yasal ödeme aracına dönmektedir. İşte ekonomideki 2.nakit para tanımı bu parayı kast etmektedir. Banka almış olduğu bu parayı müşterilerine ödemek için kullanılmaktadır.

Ancak her zaman bu şekilde olmaz bazen tam tersi de olabilir. Bankalar sahip oldukları nakit fazlasında Merkez Bankasına bunu getirebilir. Bu kısımda Merkez Bankası dolaşımda olmaması gereken paraları da kanunda belirtildiği gibi almaktadır. 

Nakit Para İşlemleri

Nakit para işlemlerinde Merkez Bankası ve bankalar arasındaki işlemler genelde kast edilmektedir. Bu paraların basımı, dağıtımı ve toplanması hakkındaki tüm kararları ilgili kanuna göre Merkez Bankası tarafından incelenir.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...