Din

Nefis Nedir?

11 Haziran 2022

Nefis Nedir?

Nefis veya diğer bir deyişle nefs pek çok kez duyduğumuz ama bazı kesimlerce anlamı tam olarak bilinmeyen veya farklı algılanan bir kavramdır. Can ve benlik anlamına gelmekte olan nefs sözcüğü bununla birlikte arzuladığımız ve istediğimiz şeyler olarak da yorumlanmaktadır. Tasavvufta farklı anlatımları bulunan nefis kavramı ile ilgili pek çok araştırma konusu bulunmaktadır. 

Nefsini arındırmak ve nefisini temizlemek kavramları çoğunlukla kendimizin kötüye açık taraflarını bularak bunları düzeltme yoluna gitmek ve arınma çalışmaları olarak adlandırılmaktadır. İslami anlamda bakıldığında kendini kötülüklerden arındıran kişi mümin olarak adlandırılmaktadır. Nefs tezkiyesi çalışmaları bu konuda insana adanmış olan bir arınma projesi olmaktadır.

Tasavvufta insanın en başta kendini tanıması gerekliliği esas alınmaktadır. Bunun için nefsini bilen rabbini bilir denmiştir. İbnü'l Arabi anlatımı ile insan vücut, nefis ve ruhtan oluşan bir varlıktır. Vücut zamanla bozulan ve değişen maddi bir varlık olarak tanımlanırken nefis ise üç aşamalı olarak anlatılmaktadır. Bunlar nebati nefs, hayvani nefs ve akli nefs olarak tanımlanmaktadır. 

Nefsi Kamile Ne Demektir?

Bir insanın pişmesi olması anlamında kullanılan bu tabire İnsan-ı Kamil de denmektedir. Ulaşılabilecek olan en yüksek nefs mertebesi olarak ifade edilmektedir. Sözleri ile hep doğruyu söyleyen, dürüst, güzel ahlaklı , güzel sözlü, doğru işler yapan , etrafını gözeten, eşyanın arkasında kini bilen insan olarak tanımlanan insan-ı kamil birey kendi hakikatini de görendir. Nefsin 7 mertebesi bulunmaktadır. Nefsi kamileye ulaşan birey tüm bu aşamaları başarı ile geçen ve mertebelerin sonuna varan kişidir.

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ

1 Mayıs 2023

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı boyunca uyguladığı davranışlar ve söyleml...

Felak Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Felak Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’i yeni öğrenmeye başlayanlar Felak Suresi ve anlam...

Nas Suresi ve Anlamı

26 Temmuz 2022

Nas Suresi ve AnlamıKur’an-ı Kerim’in son suresi olan Nas Suresinin Anlamı meraklı okurl...