Organ nakli nedir nasıl yapılır? 

21 Nisan 2022

Organ nakli nedir nasıl yapılır? 

Organ nakli, vücudumuzda tıbben tedavisi mümkün olmayacak sebeplerden dolayı hasar gören veya eksik olan organın yerine, canlı bir kişi (donör) veya beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiden (kadavra) alınan ve gerekli olan organın (aynı işlevi yapacak organın) hastaya nakledilmesi ile yapılan işleme organ nakli, bir diğer adıyla allogreft denilmektedir. Transplantasyon, tıbbın en zorlu ve karmaşık alanlarından birisidir. Günümüzde başarıyla nakledilebilen organlar arasında kalp, böbrekler, karaciğer, akciğerler, pankreas, bağırsak, timus ve uterus bulunur. Dünya çapında tıbbi veriler incelendiğinde, en yaygın nakledilen organların böbrekler olduğu, bunu da karaciğer ile kalbin takip ettiği görülmektedir. 

Organ Nakli Nasıl Yapılır?

Organ nakli bağışında, organı verici ile organı alıcı arasında gerekli tetkikler yapılır ve uygunsa işlem olur. Canlı vericili organ nakillerinde, hem vericinin sağlık durumu hem de vereceği organın yapısının uygun olması çok önemlidir. Canlı verici detaylı işlemlerden geçtikten ve canlı vericinin hiçbir zarar görmeyeceği kesinleştikten sonra organ nakil işlemi gerçekleştirilebilir. 

Organ Nakli İçin Dikkat Edilmesi Gereken İşlemler

Organ nakli için en önemli olan nokta, vücudun nakledilen organa karşı bir bağışıklık tepkisi göstermesi, buna bağlı olarak muhtemel nakil başarısızlığı ve organın hemen alıcıdan çıkarılması gerekmesi gibi nakil reddi problemleridir. Uygun olduğu vakalarda nakil reddi olasılığını en aza indirmek için en uygun verici-alıcı eşleşmesini belirlemek üzere serotipleme yapılmalıdır. Bunun yanı sıra immünosüpresan ilaçların kullanımı da nakil reddi olasılığını azaltabilmektedir. 

Farklı Nakil İşlemleri Nelerdir?

Nakil işlemi gerçekleştirilebilen dokular arasında kemikler, tendonlar, kornea, deri, kalp kapakçıkları, sinirler ve damarlar bulunur. Kemik ve tendon nakli kas-iskelet greftleri olarak adlandırılır. Kornea ve kas-iskelet greftleri en sık nakledilen dokulardır ve bu tür nakiller organ nakline oranla çok daha yaygın bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Korneaların aksine çoğu doku türü, organların aksine, beş yıla kadar korunabilir ve özel doku bankalarında saklanabilir. 

İzogreft

İzogreft, organların veya dokuların tek yumurta ikizi gibi birbirleri ile genetik olarak özdeş bir verici ile alıcı arasında nakledildiği bir allogreft alt kümesidir. İzogreftler, anatomik prosedürler açısından allogreftlerle aynı olsa da, diğer transplantasyon tiplerinden farklı olarak genellikle bir bağışıklık tepkisini tetiklemezler. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?

29 Temmuz 2022

Korona Virüsü Aşıları Yeni Varyantlara Karşı Etkili Midir?Korona virüs, Çin ülkesinde...

Alternatif Tıp Tedavi Yöntemleri

14 Haziran 2022

Alternatif Tıp Tedavi YöntemleriHomeopati, kişiye özgü uygulanabilen bir alternatif tedavi ...

Korona Virüs Aşısının Pandemiye Etkisi

9 Haziran 2022

Korona Virüs Aşısının Pandemiye EtkisiPandemi kıtalar arası yayılma özelliği olan salg...