Renkler Hayatımızda Nasıl Bir Etkiye Sahip?

30 Ağustos 2022

 

Sabah uyanmada güçlük çeken insanların çoğu özellikle de uykudan geç uyandıklarında işe giderken giydikleri elbiselerin rengini umursamazlar. Fakat sabah giysilerin rengini seçmenin günün geri kalanında ruh haline etki edebileceğini biliyor muydunuz? 
Güncel araştırmalar, doğru renk kullanımının odaklanmayı, canlılığı, öğrenme-kavramayı ve hafıza gücünü yaklaşık olarak %55-%78 oranında arttırabileceğini ortaya çıkardı. Bu yüzden tasarımcılar aynı zamanda onları rahat hissettiren renkleri kullanmaya çalışırlar.

Bilim insanları renklerin ruh haline olan etkisini öğrenmenin hayatı kontrol altına almak konusunda harika bir yöntem olduğunu vurguluyorlar. Bu nedenle güven, canlılık, ve rahatlık duygularını arttıran renkli giysiler giymek önemlidir. Çünkü seçilen renkler genellikle ferahlık ve iç huzuru dışarıya yansıtır. 

 

Ana Renklerin Gücü ve Özellikleri 

Kırmızı gökkuşağı ve renk yelpazesinde en güçlü renk olarak kabul edilir. Enerjinin, sıcaklığın canlılığın, gücün rengi olan kırmızı, genellikle kış depresyonundan muzdarip olan tedavisinde kullanılır. Uzmanlar American Health Life dergisinde yayımlanan makalede kırmızı giymenin yüksek özgüveni ve güç hissini yüksek oranda tetiklediğini özellikle de insanların yorgun ve bitkin hissettiklerinde canlılık hissi verdiği görüşündeler. Uzmanlar kırmızının vücut ısısını ve enerjiyi arttırdığı için romantizme özgü bir renk olduğuna işaret ederler. 

Diğer ana renklerden biri olan sarı; beyni harekete geçirir ve zihni güçlendirir. Sarı giymek özellikle anksiyeteden muzdarip olanları rahatlamaya yardımcı olur ve zihni yaratıcılığa teşvik edip arındırır. Dikkati canlı tutar. Böylece sarı; zihinsel yeteneğin, neşenin parlak zekanın semboldür. 
Mavi ise huzurun rengi olarak bilinir. Çünkü mavi zihni sakinleştirerek rahatlamasına yardımcı olur. Mavi giymek duyguları kontrol altına almakta, manevi güç, mental stabilite oluşturmada faydalıdır. 

Renklerin Karıştırılması ve Güçleri Birleşimi 

Uzmanlar ayrıca ana renklerin birbiri ile karıştırılmasının insan psikolojisi üzerinde çok daha etkili olduğu görüşündeler. Bu nedenle kırmızı ve sarının karışımından meydana gelen turuncu rengin tercih edilmesi; kırmızının verdiği yüksek enerjiden faydalanmaya ve sarının verdiği zihinsel yeteneğin korunmasına katkı sağlar. Renkler hayatın her yerinde ve üzerimizde zannettiğimizden daha fazla etkiye sahipler. Doğru renkleri birbirleri ile doğru şekilde kombinleyerek gün içerisinde huzurumuzu ve sağlığımızı koruyabiliriz. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Anarşizm ‘in Öğretisi Nedir?

1 Eylül 2022

Anarşizm‘in öğretisi nedir? Sorusu insanların birbirlerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. He...

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

Batıl İnanç Nedir?

1 Eylül 2022

Batıl inanç nedir? Sorusu son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir durum halini aldı. Bun...

EN ÇOK İZLENEN FİLMLER

30 Ağustos 2022

Tüm zamanların en çok izlenen ve hasılat yapan filmleri neler? 1. AVATAR James Cameron...