Telif Hakkı Nasıl Oluşur? Telif Hakkı Yassı Nedir?

29 Ekim 2021

Telif hakkı, herhangi bir düşüncenin ürettiği bilgilerin kullanılmasında ve yayınlanmasında yasal olarak kişiye verilen haktır. Genel olarak telif hakkı herhangi bir yazının kopyalanması ve ya yayınlanmasında yasaklanmasını sağlayan hukuki bir yoldur. Yani her hangi bir düşüncenin ve yazarın isteği olmadan kopyalanıp yayınlanırsa hukuki yollara başvurulur. Telif hakkı C sembolü ile gösterilir ayrıca her kesin doğuştan telif haklarına sahip olmaktadır. Telif hakkı yasası belli bir süre içinde geçerlidir. Telif hakkı 70 senelik için süreci geçerlidir. telif hakkı ihlal edenler ceza uygulama neticesinde  tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Telif hakkı buluş ve icat, sanat, edebiyat, bilgisayar ve yazılım program tasarlamasında telif hakkı istenmektedir. Telif hakkı ihlalinde işlenen suç ve cezalar şunlardır:

 

  • Bir eseri sahibi olmadan paylaşmak, kopyalamak, çoğaltmayı yapanlar 1-5 yıl hapis cezası ve adli para cezası
  • Bir eseri sahibi olmadan değiştirmek veya iletişim aracını kullanarak paylaşmak 1-5 yıl hapis cezası ve adli para cezası uygulanır.
  • Kopya serini satışa çıkarmak, kiralamak ve ödünç vermek 1-5 yıla kadar hapis ve ya adlı para cezası uygulanır.
  • Eseri ithal ve ihraç etmek kullanım amacı dışında depo etmek 1-5 yıla kadar hapis ve para cezası uygulanır.
  • 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası işlediği suca göre değişir.
  • 50 milyar ağır para cezasına kadar ceza bulunmaktadır.

 

Telif hakkı yasası nasıl oluşur?

Telif hakkı bir kişi ve ya kişilerin herhangi bir fikri, düşünce, sanat, gibi ürünlerin kullanmasında ve kopyalanmasında hukuken kişiye sağlanan hakladır. Telif hakları FSEK tarafından korunması olmaktadır. Telif hakkı her insanın bireysel hakkı olduğu bilinmesi gerekmektedir. Telif hakkı edebiyat eserleri, yazılım, bilgisayar oyunları gibi alanlarda zaten vardır. Herhangi bir eser ortaya çıkarıldığında tescil ve kayda gerek yoktur. Çünkü kendiliğinden koruma sağlanmaktadır. Fakat ilgili eser üzerinde hak sahibi olmak isteyenler için belli başlı aşamalar vardır bunlar:

  • İsteğe bağlı kayıt tescil, bu işlem eserin kimin tarafında çıkarıldığına dair ispat sağlamış olmaktadır. Şikâyeti olanlar şahsen ve ya posta aracılığı ile telif hakları genel müdürlüğüne başvurular yapılmaktadır
  • Zorunlu kayıt tescil, bilgisayar oyunları, müzik, sinema gibi pazara sunulan kayıtların telif hakkı yapılması zorunludur. Bu eserlere sahip olanalar FSEK yayınladığı 5 maddeye uyarak tüm hakların kendilerinde oluğunu saptamış olurlar.
  • Noter’ e başvurarak telif hakkı almak, garanti ve kesin bir yol olmadığını fakat noterde kendi eserlerine ait telif haklarına sahip olabilirler.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Anarşizm ‘in Öğretisi Nedir?

1 Eylül 2022

Anarşizm‘in öğretisi nedir? Sorusu insanların birbirlerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. He...

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

Batıl İnanç Nedir?

1 Eylül 2022

Batıl inanç nedir? Sorusu son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir durum halini aldı. Bun...

EN ÇOK İZLENEN FİLMLER

30 Ağustos 2022

Tüm zamanların en çok izlenen ve hasılat yapan filmleri neler? 1. AVATAR James Cameron...