Ekonometri Nedir? 

23 Nisan 2022

Ekonometri Nedir? 

İlk kez 1926 iktisatçı Frisch tarafından kullanılan ekonometri “ekonomik ölçüm” anlamına gelmektedir. Bu kullanım öncesinde “istatistiksel iktisat, uygulamalı iktisat” vb. şekilde isimlendiriliyordu. Ekonometri nedir ya da bu tabir ile ne kast edilmektedir birlikte öğrenelim.

Ekonometri 

Ekonometri, iktisat teorisinin istatistik ve matematik bilimlerinin yöntemleri kullanılarak ispatlanmasında karşımıza çıkan çoğu bilim insanı tarafından “ara kesit” olarak da kullanılan bir bilim dalı olmaktadır. 

Karl Marx ve Alfred Marshall gibi neo-klasik iktisatçıların, iktisattı sadece bir teori olarak değil bir bilim olarak ele alınması için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu iki bilim insanına göre istatistik ve matematik bilimleri yöntemlerinin kullanılması ihtiyacını belirtmeleri ile ekonometrinin bilim olma yolundaki ilk temel taşları da oluşturulmuş olmaktadır. 

Amerika’da yaşanan büyük buhran döneminde ortaya çıkan fiyat dalgalanmalarının tespit edilmesi ve açıklanmasında istatistiksel çalışmaların uygun ve yeterli olmaması sebebi ile makro iktisadi temelleri olan ekonometri modellerin oluşturulmasına da gereksinim duymaktadır. 

Bu gereksinim iktisatçı Frisch ve Tinbergen çalışmalarıyla giderilmeye çalışılmaktadır. Bu dönem modelleme çabası olarak ortaya çıkan modeller, ekonometrinin çıkış noktası olarak görülmektedir. Ayrıca adı geçen iki önemli iktisatçı da ekonometrinin kurucuları olarak görülmektedir. 

Bir Bilim Olarak Ekonometri

Ekonometri nedir? Ekonometri, ekonomik olayların, iktisat teorisine göre istatistik ve matematik yöntemlerinin kullanılması ile analiz edilip çıkarım yapılmasını sağlayan bir sosyal bilimdir aslında. Bu bilime göre;

  • Teori veya ön sav ortaya çıkarılır
  • Bu teoride veya ön sava uygun bir şekilde matematiksel modellerin sağlanması
  • Ulaşılan matematiksel modellerin ekonometri model haline getirilmesidir.
  • Ayrıca amaca uygun olan verilerin elde edilmesine de yardımcı olur.
  • Kurulan ekonometri modelin tahmin edilmesi
  • Ön sava ilişkin sınamaların model üzerinde uygulanması gerekir
  • Ekonometri modelin sonuçlarını yorumlanmasıdır
  • Sonuçları sağlanan modelin kontrol edilmesi gibi birçok madde yer almaktadır.

Yukarıda bahsedildiği üzere, ekonometrinin kelime anlamı ne işe yaradığı, çıkış noktası, bu bilim ile amaçlanmak isten her şeyi açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu bilimde korelasyon sayıları başta olmak üzere birçok verinin toplanması ve toplanan verilerin tek tek işlenmesi esas olmaktadır. Bugün bir bilim olarak ekonomide yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ekonomik durumları açıklamak adına kullanılmaktadır. Üniversitelerde 4 yıllık lisans bölümü olarak okutulmaktadır. 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...