Günümüzün Dünyaca Bilinen Türk Heykeltıraşları

22 Ocak 2022

Günümüzün Dünyaca Bilinen Türk Heykeltıraşları

Türkiye’de İslamiyet'ten önceki dönemden bu yana heykelcilik sanatı sürdürülmektedir. Özellikle de Cumhuriyet’in kuruluşu sonrasında gelişme gösteren bu sanat dalına, günümüzde ise birbirinden farklı ve özgün tarzları olan sanatçılar ile birlikte devam edilmektedir. Heykelciliğin daha da ilerlemesi adına kurulan pek çok üniversite, sanat atölyesi, kurs ve sanat yarışmaları ise ülkemizde bulunan heykelcilik anlayışının gelişmesine çok büyük bir katkı sağlamakta. Türkiye’nin pek çok yerinden heykel sanatçısı, yaratmış olduğu eserleri sergilerde sanatseverlere sunmaya devam etmekte. Örnek olarak, yakın bir zamanda ünlü oyuncu Arzum Onan, “Kadın” isimli ikinci kişisel galerisini Ankara'daki CerModern Sanat Galerisi’nde açmıştır. Serginin temel amacını “kadının varlığı ve hayatın her bir alanında olduğunu vurgulama, gösterme” olarak söyleyebiliriz. Ahşap, bronz, mermer ve cam gibi değişik materyallerden yapılan 22 tane kadın heykelinin bulunduğu sergi büyük rağbet görmektedir.

Ünlü Heykeltıraşlar

Ülkemizde Arzum Onan gibi pek çok önemli heykeltıraş mevcuttur. Bu heykeltıraşlar dünyaca ünlüdür.

Ali Hadi Bara 

1906 doğumlu olan Bara, gençliğinde Paris’te bulunan çok önemli atölyelerde çalıştı. Ünü bu zamanlardan duyulmaya başlanmıştı. Türk heykelciliğine de yenilikçi olan bakış açıları kazandıran bu sanatçı, İstanbul Beşiktaş’ta bulunana “Barbaros Anıtı” ile tanınmaktadır.

Zühtü Müridoğlu

Meslektaşı olan Hadi Bara ile bir arada uzun yıllar boyunca heykel atölyesinde çalıştı. Paris’te bulunan Colarossi Akademisi’ne giren Zühtü Müridoğlu, geometrik soyut anlayışın büyük öncülerinden olarak kabul görür. En ünlü çalışmaları ise Anıtkabir’de bulunan büyük merdivenin batısında sergilenen kabartma, Büyükada ve de Muş’ta bulunan “Atatürk Anıtı” şeklinde sayılabilir.

Sabiha Bengütaş

Türk heykelciliğinin oldukça önemli isimlerinden Sabiha Bengütaş, ünlü kadın heykeltıraşımız olmasının yanında ilk kadın heykeltıraşımızdır. Atatürk, Ahmet Haşim, İsmet İnönü, Ali Fuat Paşa ve bunlar gibi pek çok önemli kişiliklerin heykellini yapmıştır.

Emel Vardar

Sade güzellik arayışında olan Emel Vardar, eserlerinde değişik malzemeler ve de teknikler kullanıp kadınların daha çok iç güzelliğini vurgulamaya ve ön plana çıkarmayı hedeflemiştir. Bu nadir görülen tekniği başarılı bir şekilde uygulaması ile tanınan Emel Vardar dünya da da adından başarılarıyla söz ettirmektedir.

Ayşe Erkmen

Türkiye’de günümüzdeki modern sanat anlayışının en değerli temsilcilerinden biri sayılan heykeltıraş Ayşe Ekmen, Mimar Sinan Üniversitesinde Heykel Bölümü’nden başarı ile mezun oldu. Yurtdışında da çeşitli üniversitelerde farklı sanat dersleri verdi. İstanbul ve de Berlin’de aktif olarak çalışmalarını sürdüren bu sanatçı, Venedik te 54. Uluslararası Sanat Sergisine katılmıştır. Bu sergide eserlerini başarıyla sergileyen Ayşe Erkmen eserleriyle hem Türkiye hem de dünyada adından sıkça söz ettirmektedir. 

 

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Anarşizm ‘in Öğretisi Nedir?

1 Eylül 2022

Anarşizm‘in öğretisi nedir? Sorusu insanların birbirlerine sıklıkla sorduğu bir sorudur. He...

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar

1 Eylül 2022

Dünyaca Tanınan Türk Ressamlar yazımızda hem dünyanın dört bir yanına duygularını dağıt...

Batıl İnanç Nedir?

1 Eylül 2022

Batıl inanç nedir? Sorusu son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan bir durum halini aldı. Bun...

EN ÇOK İZLENEN FİLMLER

30 Ağustos 2022

Tüm zamanların en çok izlenen ve hasılat yapan filmleri neler? 1. AVATAR James Cameron...