KOSGEB Nedir?

24 Nisan 2022

KOSGEB Nedir?

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kısaltımı olan KOSGEB,  kurum girişimcileri desteklemek amacı ile kurulmuştur. Sermaye bir iş fikrini desteklemek ve gerçekleştirmek noktasındaki en önemli ihtiyacı oluşturmaktadır. KOSGEB sunduğu farklı paket imkanları ile çeşitli alanlarda girişimcilikte bulunmak isteyen kişilere yardımcı olmaktadır. Sermaye desteği almak isteyen kişiler KOSGEB'e başvurabilir. Yalnızca Türkiye ekonomisine yaptığı katkı ile değil yaratmış olduğu istihdam kapasitesi ile de öne çıkmaktadır. 

KOSGEB destek programının ilk amacını, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması oluşturmaktadır. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, istihdamın arttırılması, İş Geliştirme Merkezleri’nin çoğalması ve bu merkezlerin girişimciliği desteklemesi programın diğer amaçları arasında yer almaktadır.

Bu programdan küçük ve orta ölçekli işletmeler, girişimciler ve İş Geliştirme Merkezleri’ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilikler faydalanabilmektedir. Girişimcilik Destek Programı'nı 'Girişimcilik eğitim programı, Yeni girişimci desteği, İş Geliştirme Merkezi desteği ve İş Planı Ödülü Bölümleri' oluşturmaktadır.

KOSGEB’e Kimler Başvurabilir ?

Ticaret hayatına yeni katılacak kişiler sermaye anlamında bir destek ararlar. Birçok işyeri için çözüm alanı olan KOSGEB'e malesef ki her iş kurmak isteyen yararlanamayabilir. Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı'nın bu anlamda bazı kriterleri bulunmaktadır. KOSGEB destek kredisinden yararlanmak için öncelikle kurumun vermiş olduğu iş kurma eğitiminin alınması gerekmektedir. Bunun yanında KOSGEB'e başvuracak olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yeni iş kurma planı olan ve iş hayatına atılmayı düşünenler
  2. İş yerini geliştirmeyi amaçlayanlar
  3. İşletmesinde yeni malzeme, makine ve teçhizat almak isteyenler
  4. Firmasının reklamını yapmak isteyenler
  5. Daha fazla çalışan istihdam etmek isteyenler
  6. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarına katılım sağlamak isteyenler
  7. Personelini geliştirmek için eğitim vermek isteyenler
  8. Ar-Ge ve inovasyon projeleri geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek isteyenler

KOSGEB'e başvuru yaparak eğitim programına katılabilmekte ve uygun görülmesi durumunda destek kredilerinden faydalanabilme olan kişiler için KOSGEB başvuru yöntemleri şu şekildedir.

Kosgeb’e Nasıl Başvurulur

Kurumun vereceği desteklerden faydalanabilmek için KOSGEB'e ait olan başvuru kriterlerinin birkaç adımda tamamlanması gerekmektedir.

  • Kurum Veri Tabanına Kayıt Yaptırmak: KOSGEB desteklerinden faydalanmak için öncelikle kurum veri tabanına kayıt yapılması gerekmektedir. Kurumun web sitesine giriş yaparak, kayıt bölümünden bu adım tamamlanmaktadır.
  • Kobi Beyannamesi: Bir işletmeye sahip olunması durumunda, bu işletmenin KOBİ olup olmadığının belirlenmesi için, firma bilgilerinin sunulacağı Kobi Beyannamesi’nin doldurulması gerekmektedir.
  • Beyanname Kontrolü: Başvuru yapan kişinin sunduğu beyanname, KOSGEB tarafından incelemeye alınmaktadır. Bu inceleme KOBİ alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmekte ve daha sonra başvuru yapan kişiye bildirimde bulunulmaktadır.
  • Desteklere Başvurmak: Kurumun internet sitesinde yer alan destek seçeneklerini inceleyerek, bu desteklerden hangisinin kriterlerine uygun olunduğu anlaşıldıktan sonra KOSGEB uzmanları ile görüşme yapılmaktadır.

Yorumlar

İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap

Lütfen adınızı giriniz!
Lütfen puan seçin!
Lütfen bir yorum yazın!

İlgili Yazılar

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler

31 Mayıs 2022

Borsa İstanbul Hakkında Bilgiler2013 yılına kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adı ...

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?

31 Mayıs 2022

Ekonomi ve İktisat Farkı Nedir?İktisat ve ekonomi terimleri genellikle aynı anlamlarda kulla...

Piyasa Değerine Göre Şirketler

28 Mayıs 2022

Piyasa Değerine Göre ŞirketlerAraştırma ve değerleme şirketlerinin vermiş olduğu verile...

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?

26 Mayıs 2022

Corona Virüsün Dünya Ekonomisine Etkisi Nelerdir?Corona virüs ülkemizi ve dünyada yer alan...